Gündem

Yeni Kısıtlamalar Geliyor ! Herkes İçin Zorunlu Mu Olacak?

Corona virüsü ile mücadele devam ederken salgının tamamen kontrol atlında tutulması için yeni adımların atılması bekleniyor. Zorunlu olarak belirtilenler dışındaki kurumlar da Hayat Eve Sığar (HES) koduna geçmeye başladı.

Uzmanlar tarafından bu konu hakkında yeni bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada hastaneler başta olmak üzere, kamu ve özel işyerlerinin de çalışma güvenliği açısından bir süre sonra HES kodunu zorunlu olarak uygulanacağı belirtildi.

Hürriyet’te Nuray Babacan imzasıyla yayımlanan habere göre özellikle birçok şehirden yaz nedeniyle geri dönüşlerin yaşandığı İstanbul’daki son durumun bu hafta da gözleneceği ve adımların buna göre atılacağı belirtiliyor.

NURAY BABACAN’IN YAZISI

Konu ile ilgili olarak Nuray Babacan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle oldu:

Kurumlarla ilişkisi olan kişilerin, hastalıkla ilgili yaşadığı bir gelişme anında sisteme düşüyor ve kırmıza koda geçiyor. Sağlık Bakanlığı’nın sistemine entegre olan tüm kurumlar, hem personeli hem de kuruma giriş çıkıp yapan herkesi bir yıl süreyle sistemden takip edebiliyor. Uzmanlar, bu sistemin bir süre sonra otomatik olarak işleyeceğini, bankalar, hastaneler, sigorta, tapu gibi tüm kurumların bunları zorunlu olarak isteyeceğini ifade ediyorlar.

HIZLA YÜKSELİŞLER BEKLENMİYOR

Pandemiyle ilgili olarak son iki hafta içerisinde yapılan toplantılarda ise yaz göçünün tamamlandığı, bundan sonra vakaların yerinde bulaş olarak nitelendirileceği ifade ediliyor. Buna göre, İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki gelişmelerin bu hafta da izlenmesi gerekiyor. Bu bölgeye dışarıdan gelenlerin etkisi bu hafta görülecek. Ancak, alınan önlemler nedeniyle artışın kademeli olacağı, hızla yükselişler beklenmediği öne sürülüyor.

İSTANBUL VE MARMARA ÖNEMLİ

Toplantılardaki değerlendirmelere göre, büyükşehirlerde ani değişiklikler beklenmiyor. Her il yönetiminin, kendi bulaşıyla mücadele edeceği, bölgesel kararlar ve yerel kontrollerle devam edileceği belirtiliyor. Yetkililer, “Her il, kendisi için normal olan pandemi yüzdesini biliyor. Dolayısıyla oradaki her oynamada, önlemleri arttırarak, kontrolü sağlayabilir. Geçtiğimiz 6-7 aylık süreçte il yönetimleri deneyim kazandı. Bariz bir hata yapılmazsa, bu kışın kontrollü şekilde, büyük iniş-çıkışlar yaşanmadan geçmesi gerekir” dediler.