Gündem

Yeni Kriterler Belirlenmeden Cam Filmi Cezası Alanlar Ne Yapacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu cam filmi yasağı hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu açıklamalarında “Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Bir standart getirilecek” ifadelerine yer verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekim’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Yenişafak’ın aktardıklarına göre bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı. 

Avukat Mücahit Günay Ertopuz cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Ertopuz açıklamalarında “İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir” dedi.

CAM FİLMİ CEZASI ALANLAR NE YAPACAK?

Ayrıca avukat Ertopuz söz konusu açıklamalarında “Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır?” diyerek, “Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır” ifadelerine yer verdi.

Açıklamalarında “Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir” ifadelerine yer veren Ertopuz “İdari yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasa’nın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idari yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir” denilmekle, Sayın Bakan’ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır.” diyerek açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür. Zira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır”

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA