Gündem

Yeni normale geçiş nasıl olacak? Bilim Kurulu açıkladı!

3 büyükşehirdeki normale geçiş süreci hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, geçişte, nüfus yoğunluğu olan kentlerde vaka ve ölüm oranlarının bir bütün olarak ele alınacağını ifade etti.

11 MAYIS TARİHİDEN İTİBAREN YENİ DÖNEME GEÇİLDİ

Tüm Türkiye, 11 Mayıs tarihinden itibaren normalleşme adımları atmaya başladı. 11 Mayıs tarihinin çok önemli olduğunun altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yeni normalleşme sürecinin nasıl olacağını açıkladı.

Yeni normale geçiş nasıl olacak? Bilim Kurulu açıkladı!

NORMALLEŞME SÜRECİNİ AÇIKLADI

Prof. Özkan, normalleşme sürecinin 4-8 hafta içerisinde evre evre yaşanacağını ifade ederek, süreci şu şekilde açıkladı:

“11 Mayıs’ta başlayan bu adımlara 4-8 hafta içerisinde adım adım devam edeceğiz. Bunları planlarken ‘şu il yarın açılır bu il 3 gün sonra açılır’ diye bir şey söz konusu değil, verileri takip etmemiz gerekiyor. Vaka sayımız nasıl gidiyor, ölüm sayıları nasıl gidiyor, iyileşen sayısı vaka sayısının üstünde mi bütün bunları takip ederek, hatta il il değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’deki olguların yaklaşık yüzde 60’ı İstanbul’da. İstanbul belki biraz daha geç bu sürece adım atabilir. Vaka sayılarını ve ölüm sayılarını, virüsün bulaştırıcılık kat sayısını da inceleyerek ilerlememiz gerekiyor”

İLK OLARAK ANKARA

Normale geçişte, şehir yoğunluğuna dikkat edileceğini belirten Özkan, ilk olarak Ankara daha sonra İstanbul ve İzmir’in geçiş yapacağını şu şekilde ifade etti:

“Nüfus yoğunluğu çok önemli. Çünkü bu yeni normale geçerken vaka sayısına, ölüm sayısına bakarken nüfusu yoğun olan şehirleri de çok dikkate alacağız. Bunlar arasında Ankara, İstanbul, İzmir gibi nüfusu yoğun olan şehirlerimizde geçişlerin biraz daha sonra olmasını bekliyoruz. Bütün bunların ayrıntılı değerlendirilmesi gerekecek”