Gündem

Yeni Torba Kanunda Neler Var? 3600 Ek Gösterge, EYT, Staj ve Engelli

Yeni ‘Torba Kanun’da çalışanlara ve işverenlere ne var ne yok?

Türkiye Gazetesi ekonomi yazarı İsa Karakaş Meclis’e sevk edilen torba kanun düzenlemelerini ve yapılabilecek yeni eklemeleri kaleme aldı.

“Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında yeni bir “Torba Kanun” hükûmet tarafından TBMM’ye sevk edildi. Torba Kanun Yükseköğretim adı altında gönderilmesine rağmen çalışma hayatı ile ilgili yeni düzenlemeler içermektedir. Bu düzenlemelere bakıldığında bazı mağduriyetlerin giderilmeye çalışıldığı görülmektedir.

ENGELLİLERE GERİYE DÖNÜK YARDIMLAR YAPILACAK

Bakıma ihtiyacı olan engellilerin resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti alması ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin (asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden) 1347 TL’den az olması gerekmektedir.

Hükûmetin ilk defa geçen sene emeklilere ödemeye başladığı Ramazan ve Kurban Bayramları İkramiyesi ile birlikte engellilere yardım yapılması için bahsi geçen gelir şartının aşılmasına neden oldu. Bu durumda olan engellilere yapılan ödemeler kesilmişti. Yapılan yeni düzenleme ile bu ikramiyelerin hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dâhil edilmemesi suretiyle bakıma ihtiyacı olan engellilerin mevcut yardım ve hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmesi amaçlanmaktadır. Düzenleme geçerse bu nedenle yapılan yardımları kesilmiş olanlar bu haklarını geriye dönük alabilecektir.

İŞVERENLERİ VE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARINI RAHATLATAN DÜZENLEME

İş güvenliği uzmanları belge türlerine göre iş yerlerinin tehlike sınıfları gözönünde bulundurularak görev yapmaktadır. Ancak tehlikeli sınıfta görev yapacak yeterli sayıda B sınıfı belgeye sahip uzman olmadığından geçici olarak bir alt sınıfta yer alan ve sadece az tehlikeli sınıftaki iş yerlerine hizmet vermesi mümkün olan C sınıfı iş güvenliği uzmanlarına yetki verilmişti. Verilen bu yetkinin 1/1/2019 tarihinden itibaren sona ermesi ile birlikte 3078 adet C sınıfı iş güvenliği uzmanı işsiz kalmış, bunlardan hizmet alan işverenler de mağdur olmuştu.

Yapılan düzenleme ile birlikte tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yapan C sınıfı iş güvenliği uzmanları için daralan iş piyasasının ve iş gücü piyasasının da ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 01/01/2020 tarihine kadar bir yıl daha uzatılmaktadır.

3600 EK GÖSTERGE İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti seçim beyannamesinde yer alan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine ek gösterge imkânı verileceği müjdesini 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde açıklamıştı.

Hâl böyle olunca doğal olarak belirtilen meslek mensupları 24 Haziran’dan beri sabırsızlıkla bu konudaki düzenlemeyi beklemektedir. Çok sayıda okuyucumuz da hemen her gün 3600 ek gösterge düzenlemesini sormaktadır.

HENÜZ BU KONU YOK

TBMM’de yer alan mevcut ‘Torba Kanun’da henüz bu konuda düzenleme yer almamaktadır. Ancak bu konuda ümit ışığı iktidar partisinden kamuoyuna yansıyan sinyallarden 31 Mart Yerel Seçimler öncesi 3600 ek gösterge düzenlemesinin çıkacağı yönündedir. Önümüzdeki günlerde her an ‘Torba Kanun’a bu yönde düzenleme konulması beklenmektedir.

EYT, STAJYERLER, EV HANIMLARI VE ANNELERİN BEKLENTİLERİ

Hükûmet tarafından hazırlanan ve hâlen TBMM’de görüşülmekte olan “Torba Kanun” dolayısıyla yeniden umutlanan 1999 yılında iktidarda bulunan 3’lü koalisyonun mağdur ettiği EYT’li okuyucularımız başta olmak üzere stajyerler, yurt dışındaki kadınlar gibi borçlanma hakkı isteyen yerli ve millî ev kadınları, erkeklerin askerlik borçlanmasında olduğu gibi şartsız doğum borçlanması talep eden anneler kendileriyle ilgili bir hüküm olup olmadığıyla ilgili gazetemizi soru yağmuruna tuttu.

YENİ EKLEMELER OLABİLİR

Hemen cevaplayalım. Hâlihazırda TBMM’de yer alan ‘Torba Kanun’da bu yönde bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak ‘Torba Kanun’un TBMM’de görüşülmesi esnasında daha birçok değişik konu ve alanlarla ilgili düzenlemelerin gireceği kuşkusuzdur.

EYT’DE TEK CÜMLELİK İLAVE

Bu bağlamda EYT’lilerle ilgili daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz tek cümlelik bir ilavenin SGK kanununa eklenmesi bu mağduriyetin giderilmesi için kâfi gelecektir… Aynı şekilde stajyerler, ev kadınları ve anneler için de ‘Torba Kanun’a yeni bir düzenleme konabilmesi ihtimal dâhilindedir.

Bir Yorum

  1. İntibak yasası niye yok bu torbada.aynı şartlarda emekli olanlar arasında uçurum var.1200tl ile nasıl yaşanılabilir,bunlar niye yok torbada

  2. Evde bakım yardımı alanlar sosyal güvenceden neden yararlanamıyor

  3. Evde bakım yardımı alanlar sosyal güvenceden neden yararlanamıyor

  4. Tüm çalışanlara 3600 ek gösterge yansıtılması genel idare mağdur edilmemeli

  5. Zor şartlarda okuyup yükseköğrenim mezunu önlisans mezunu 1/4 düşen emngelli memurlara 3600 ek gösterge verilsin Genel idare hizmetlerinde çalışan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni.v.s gibi memurlaı kapsamalı