Gündem

Yeni Turizm İş Modelleri Fark Yaratacak

DELOITTE tarafından hazırlanan Koronavirüs Türkiye’de Turizm ve Konaklama Sektörü Raporu’na göre, bu dönem, yeni iş modelleri ve fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Dünya’da hemen hemen her ülkede pandemiye dönüşen salgın nedeniyle bir çok ülke sınırlarını kapattı, uçuşları iptal etti, sokağa çıkma yasağı uyguladı. Virüsün yayılımını engelleyecek bu uygulamalar şüphesiz ki en çok turizm sektörünü vurdu ve durma noktasına getirdi. Ancak rapora göre, gelecek günlerde olumlu gelişmelerin yaşanması durumunda oluşacak talebe hızlı cevap verebilenler kurumsal açıdan fark yaratacak. 

Deloitte Ulaştırma, Turizm ve Hizmet Sektörü Lideri Osman Arslan, “Bu dönem, yeni teslimat konseptleri, beşeri sermaye paylaşım platformları, ‘staycation veya holistay konsepti’ olarak adlandırılan insanların kendi yaşam alanında yaptıkları tatil ve aktivite konsepti gibi yeni iş modellerini ve fırsatlarını da getiriyor.” şeklinde konuştu.

Peki “staycation ya da holistay” dedikleri bu konsept nasıl bir şey: Staycation veya holistay, bir bireyin veya ailenin evde kaldığı ve evlerine sürüş mesafesi içinde boş zaman aktivitelerine katıldığı ve gece konaklama gerektirmediği bir dönemdir. Alternatif olarak ve yaygın olarak İngiltere’de kullanımda, yurtdışından ziyade kendi ülkesinde geçirilen bir tatildir. Staycation’ı en çok tercih edenlerin başında konforuna düşkün New Yorklular ve Londralılar geliyor. Öyle ki artık sadece buna çalışan bir sektör var. Organizasyon firmaları tıpkı bir düğün planlayıcısı gibi bütün hafta sonunu planlıyorlar. Müzik seçiminden, çarşaflara, sabah kahvaltısından akşam yemeğine, spa hizmetinden canlı müziğe müthiş bir hafta sonu için koca bir ekip çalışıyor. Londra’da 4 kişilik bir ailenin böyle bir hizmeti alması için yaklaşık 2000 sterlini gözden çıkarması gerekiyor. Buna çocuğun bakıcısı bile dahil… Ki dünyanın hiçbir yerinde böyle bir konfora uçak biletleri, otel masrafları eklendiğinde ulaşmak pek de mümkün değil…