Gündem

Yeni virüs ile salgın uyarısı yapıldı: İşte belirtileri! Ölenler var

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ndeki(CDC) araştırmacılar yeni bir virüs keşfetti. Bu doğrultuda araştırmacılar Bolivya’da Ebola gibi hemarojik ateşe neden olan virüsler ailesinden nadir birinin, insandan insana bulaştığını duyurdu. 

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada 2019’da iki hastanın virüsü Bolivya’nın fiili başkenti La Paz’daki üç sağlık çalışanına bulaştırdığı belirtilerek hastalardan biri ve iki sağlık çalışanının daha sonra hayatını kaybettiği ifade edildi. Araştırmacılar 2004’te La Paz’ın 600 kilometre doğusundaki Chapare bölgesinde virüsün küçük bir salgının görüldüğünü belgelerken viğrse ortaya çıktığı yerin adı verildi ve bu virüs Chapare virüsü olarak duyuruldu.

DAHA KOLAY YAYILIYOR 

Chapare virüsünün farelerden insanlara geçtiğinin düşünülüğü belirtilerek vücut sıvıları aracılığıyla yayıldığını açıkladı. Araştırmacılar, vücut sıvıları ile bulaşan virüslerin yeni tip corona virüs gibi solunum yolu virüslerinden daha kolay yayıldığını söyledi.

CDC’de bir epidemiyolog olan Caitlin Cossaboom bu konu hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada çalışmanın genç bir tıbbi asistan, bir ambulans doktoru ve bir gastroenteroloğun, enfekte hastalarla karşılaştıktan sonra virüse yakalandığının doğrulandığı ifade edildi. Ayrıca açıklamanın devamında sağlık çalışanlarından ikisinin daha sonra öldüğü belirtilerek birçok vücut sıvısının potansiyel olarak taşıyabileceğine inanıldığı vurgulandı.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Yapılan açıklamada ise virüsle enfekte olan hastaların ateş, karın ağrısı, kusma, diş eti kanaması, deri döküntüsü ve gözlerin arkasında ağrı görüldüğü belirtildi ve hastalığa özgü bir ilaç olmadığından hastaların sadece damar içine uygulanan enjeksiyonlarla destekleyeci bir bakım alabildiği ifade edildi.

CDC’de patolog olan Maria Morales-Betoulle ise yaptığı açıklamalarında  virüsü izole ettiklerini daha yaygın bir hastalık bulmayı beklediklerini ancak sekans verilerinin oldukça nadir ve daha öcne insandan insana bulaştığı kanıtlanmayan Chapare virüsüne işaret ettiğini belirtti.

Bulgular, Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği’nin (ASTMH) yıllık toplantısında sunuldu. Bilim insanları durumun ciddi göründüğünü, çünkü insandan insana bulaşmanın yeni bir salgına neden olabileceğini ifade etti.