Gündem

Yerli araba denilen TOGG ne kadar milli ve yerli olacak?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye’nin ilk yerli ve milli arabasının fabrika temelleri atıldı. Adına yerli ve milli ilk yerli araba deniliyor ve TOGG ismi ile 2022’de ilk üretime başlanacağı söyleniyor.

NE KADAR YERLİ VE MİLLİ OLACAK?

TOGG’un tanıtımı yapıldığında büyük bir beğeni kazandı. TOGG’un tamamen yerli ve milli araba olup olmayacağı ise halen tartışılıyor. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın, TOGG’un yapımına ilişkin yaptığı açıklamalara bakıldığında ise adı ‘’Yerli’’ ama motorundan aksamına kadar, şasi sisteminden tasarımına, motoruna kadar tamamen yabancı. Karakaş nu konu hakkında şu açıklamalarda bulundu;

Yerli araba denilen TOGG ne kadar milli ve yerli olacak?

YERLİLEŞME ORANI

“Çalıştığımız iş ortakları dünyanın en büyük üreticilerine de çalışıyor. Biz 2022’de ilk üretimde yerlilik oranını yüzde 51 olarak açıkladık. Yerlileşme oranını 2024 yılında yüzde 68’e çıkarmak istiyoruz. Yani hızla Türkiye’de üretimi devreye alacağız” dedi.

Yerli araba denilen TOGG ne kadar milli ve yerli olacak?

YERLİ ARACIN NERESİNİ HANGİ ÜLKELER YAPACAK?

TOGG’un elektrikli motorunu Alman devi BOSH yapacak. Batarya için Çin ağırlıklı dünyanın en büyük 6 firması ile gizlilik sözleşmesi imzalandı. Geçen hafta Gürcan Karakaş, üretime kadar bataryayı yerlileştirmek istediklerini söyledi. Batarya hücresini alıp, batarya paketini TOGG hazırlayacak.

ARAÇ ENTEGRASYONU

Araç entegrasyonu (aktarma organları) konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması EDAG seçildi. Onlar yerli otomobilin elektrik altyapısını (platform) hazırlıyor. EDAG bu doğrultuda Gebze’de Türkiye ofisini açtı.

MEKANİK AKSAMLARI

Myra, İngiltere’nin kabul gördüğü, özellikle mekanik aksamlarda, şasi sistemleri konusunda yerli otomobilin ortaklarından birisi. Şasiyi TOGG’un kontrolünde geliştiriyorlar.

ARAÇ TASARIMI

Tasarım ve prototipler için bildiğiniz gibi İtalyan Pininfarina ile anlaşıldı. Tasarım tescili ise TOGG’a ait. Yani TOGG’un isteği doğrultusunda geliştirme yapıyorlar.

Hal böyle olunca, yerli araba denilen TOGG ne kadar milli ve yerli olacak tartışmaları sürecek gibi.