Gündem

Yerli milli sondaj hareketi başlıyor! Doğu Akdeniz için 4 sismik ve hidrokarbon arama

Türkiye Petrol Endüstrilerinde Milli Teknolojiler Çalıştayı, yerli tedarikçiler ile TPAO’yu buluşturacak. Çalıştayda Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri için yerli milli çözümler geliştirilmesi amaçlanıyor. Doğu Akdeniz’de 4 sismik arama ve sondaj gemisiyle hidrokarbon aramacılığında yeni bir dönemin kapısını aralayan Türkiye, petrol arama ve üretim süreçlerinde kullanılan teknolojinin yerlileştirilmesi için harekete geçti. Farklı sektörden iş insanlarının katılacağı Türkiye Petrol Endüstrilerinde Milli Teknolojiler Çalıştayı (PEMT) ile sondaj gemileri Fatih ve Yavuz’a da yerli teknoloji tedariği sağlanması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Enerji ve Maden Politikası’nın üçlü sac ayağını oluşturan “arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa” stratejisinin yerlileştirme ayağını güçlendirmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Bu kapsamda petrol arama ve üretim süreçlerinde kullanılan teknolojinin yerlileştirilmesi ve ihtiyaçların yerli tedarikçilerden karşılanması amacıyla PEMT çalıştayı düzenlenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ve Türkiye Petrolleri’nin (TPAO) ev sahipliğinde “Biz, bize yeteriz” sloganıyla 10 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir tarafından ve birçok farklı sektörden iş insanlarının katılacağı PEMT ile petrol endüstrisinde yerli teknoloji kullanılması adına önemli bir adım daha atılacak.

5 yeni sondaj

Akdeniz’de çalışmalarını yürüten Türkiye, şimdiye kadar 5 sondaj kuyusunu tamamladı. 2020 içerisinde 5 yeni derin deniz sondajı daha yapacağını duyurdu. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de arama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor. Gemilerin görevi sürürken, Fatih ve Yavuz sondaj gemileri, Akdeniz’deki enerji kaynaklarının tespiti çalışmaları kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Yavuz sondaj gemisi KKTC’den alınan ruhsat alanlarından “Lefkoşa 1” sahasına ulaştı. Fatih sondaj gemisinin ise son olarak demir attığı Mersin’in Taşuçu Limanı açıklarından ayrılarak yeni lokasyonuna ulaşması ve çalışmalarını burada sürdürmesi bekleniyor. Mevcut göre, sondaj gemileriyle 2020 yılında 5 derin deniz sondajı daha yapılması planlanıyor.