Gündem

Yerli otomobil olarak tanıtılan araba 2018’de Hong Kong otomobil fuarında mı tanıtıldı?

Yerli otomobilin de tasarımcısı olduğu iddia edilen Pininfarina şirketinin 2017’de çizmiş olduğu Hybrid Kinetic K750 modeli ile Türkiye’nin yerli otomobili arasındaki benzerlik dikkat çekiyordu. TOGG tasarım ile ilgili bilgiyi resmi olarak açıklamasa da kamuoyunda bu görüş hakim. The Pininfarina’nın “K350 Concept Is A 400-HP All-Electric SUV” diyerek 2018 yılında Hong Kong otomobil fuarında tanıttığı otomobile daha çok benzediği hatta birebir aynı olduğu iddia edilmişti. Tüm bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı!..

Benzerlik ve farklılıklar 

Otomobiller hakkında güncel paylaşımlar yapan Motor1 isimli internet sitesinde, TOGG’un yerli otomobil tasarımı üzerinde Pininfarina ile birlikte çalıştığı için bazı benzerlikler olmasının normal olduğu belirtilmiş. Benzerlikler arasında en dikkat çekici olanları ise ızgara ve farlar. Fakat dikkatli incelendiğinde Pininfarina’nın konsept aracı olan HK K350’de hatların daha yumuşak, TOGG’da ise keskin ve geometrik olduğu görülüyor.

Yerli otomobil olarak tanıtılan araba 2018’de Hong Kong otomobil fuarında mı tanıtıldı?

Yerli otomobil olarak tanıtılan araba 2018’de Hong Kong otomobil fuarında mı tanıtıldı?

Motor1, Net Car Show ve TOGG’un internet sitelerinde yer alan bilgilerden yola çıkarak, iki aracın tasarımsal ve teknik farklılıkları saptanabilir. Yerli otomobilin iki ayrı modeli 300 ve 500 kilometreden başlayan bir menzil vaat ederken, Pininfarina HK K350 SUV modelinin menzili 1000 kilometreden başlıyor. Yerli otomobil 100 kilometreye motor çekiş gücüne bağlı olarak 4,8 ila 7,6 saniyede ulaşabilirken, Pininfarina HK K350 SUV için bu süre 4,7 saniye. Bagaj kapağı, arka stop lambaları ve pencere tasarımları da iki araçta farklı. 

Araçlar neden bu kadar benziyor?: Konsept ve prototip araç farkı 

Taşıt.com ve Oto Güncel’de yer alan tanıma göre konsept araç, otomobil firmalarının kendi teknolojilerini ve tasarım stillerini tanıtmak amacıyla tasarladıkları örnek araçlar. Firmalar konsept araçları kullanıcılardan olumlu ve olumsuz geri bildirimleri toplamak ve gelecekte üretilecek araçların taşıyacağı çizgileri geliştirebilmek için tanıtıyor. Konsept araçlar çoğunlukla seri üretime geçmiyor; tasarımları yayınlanıyor veya otomobil fuarlarında sergileniyorlar. Prototip araç ise, seri üretime geçmesine karar verilmiş bir aracın, imal edilmeden önce elle tutulur ilk örneğine; yani numune üretimine deniyor. Prototip araç, belirlenmiş konsept otomobilin optimize edilmiş somut modeli.

Yerli otomobil olarak tanıtılan araba 2018’de Hong Kong otomobil fuarında mı tanıtıldı?

Kısacası Pininfarina’nın Hong Kong’ta tanıttığı HK K350 konsept aracı, firmanın otomobil tasarımına dair kavramsal bir çerçeve sunduğundan, yerli otomobil prototipinin bu tasarımın bazı özelliklerini taşıması olağan karşılanabilir. Bu tasarımın özgün olmadığı anlamına gelmiyor, çünkü konsept araçlar zaten gelecekte üretilecek prototiplerin çizgilerini belirlemek için üretiliyorlar. 

Yerli otomobil olarak tanıtılan araba 2018’de Hong Kong otomobil fuarında mı tanıtıldı?

Sonuç olarak yerli otomobilin fiyatının 200 bin TL olarak belirlendiği doğru değil. 2018’de GEN’in tasarladığı yerli otomobil prototipi seri üretime geçmemiş ve fiyatı resmi olarak belirlenmemiş. Ayrıca TOGG tarafından tanıtılan yerli otomobil prototipinin, daha önce Şanghay’da tanıtılan Pininfarina HK K350 konsept aracı ile aynı tasarıma sahip olduğu iddiası tamamen gerçeği yansıtmıyor. Yerli otomobil prototipi, Pininfarina ortaklığında İtalya’da üretilmiş, fakat taşıdıkları teknik özellikler ve tasarımları birebir aynı değil.