Gündem

Yıldırım: " Irak'taki TÜRK Varlığı Devam Edecek! İleri Geri Konuşmak Irak'ın Haddine Değildir"

Başbakan Binali Yıldırım : “Türkiye bulunduğu bölgede ülkesinin milletinin geleceğini inşaa etmeyle kalmıyor, farklı milletlerin barış içerisinde kalmasını sağlayan bir görevi yerine getiriyor . Etrafımızda çok ciddi istikrarsızlıklar var, Suriye , Irak, Tüm orta doğu ve Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan istikrarsızlıklardan en fazla etkilenen ülke Türkiye’dir. Bir çok bakımdan bunun bedelini ödüyoruz. Mülteciler canlarını kurtarmak için Türkiye’nin yolunu tutuyor. Biz tarihimiz geleceğimiz, geçmişimiz itibariyle kapımıza geleni geri çeviremeyiz. Tüm bu kardeşlerimizi bağrımıza bastık, ekmeğimizi paylaştık. Biz bize yakışanı yaptık.

TEMASLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Aynı zamanda da bölgedeki sorunların çözülmesi için Türkiye olarak en aktif bir şekilde çabalarımızı sürdürüyoruz. Suriye’de bir an önce bu anlamsız savaşın sona ermesi için tüm bölgedeki paydaşlarla yakın temaslarımız devam ediyor.

TÜRKİYE SADECE BÖLÜCÜ TERÖRLE UĞRAŞMIYOR


Türkiye sadece bölücü terörle uğraşmıyor, aynı zamanda güney sınırlarımızdan sızarak ülkemizde intihar saldırıları gerçekleştiren DAEŞ örgütüyle amansız bir mücadele sürdürüyor. Fırat Kalkanı operasyonunu başlattık, bunun amacı hudut güvenliğimizi ve bölgedeki vatandaşlarımızın can ve mal kaybını önlemektir. Bugüne kadar 1000 km’lik alan terör unsurlarından temizlenmiş, buraya asli unsuru olan Suriye ‘li vatandaşlar dönmeye başlamıştır. Cerablus’da daha önce 200-250 sivil yaşarken şimdi 2 bin , 2500 sivil olmuştur. Okullar açılmış , elektrik hizmetleri temin edilmiştir. Dolayısıyla biz aslında Suriye’nin normale dönmesi için işin bir yanından başlamış bulunuyoruz. 

MUSUL’UN TEMİZLENMESİ


Şimdi son günlerde Musul’un DAEŞ’ten temizlenmesi diye bir konu var . Özellikle ABD, bir faaliyet içerisinde ve bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak merkezi hükümeti ve bölgedeki aşiretlerden oluşan milis gücüyle yapma amacında. Bu konuda Türkiye’nin hassasiyeti mağlum. Musul’da 2 milyon insan yaşıyor, bu DAEŞ bir günde işgal etti , bu insanlar evlerinden oldu. Tabi ki DAEŞ’in temizlenmesi lazım . Zaten bizim BAŞİKA’da bulunan birliğimiz uzun zamandan beri DAEŞ unsurlarının temizlenmesi için mücadele ediyor. Diğer yandan bölgenin gerçek sahiplerinin eğitilmesi için faaliyet gösteriyor. Tüm bunlar yapılırken, bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. Irak’ta 63 ülkeden askeri unsur var.

TÜRK VARLIĞI ORADA KALMAYA DEVAM EDECEK

Yeni Zelanda’dan bile var, Yeni Zelanda nere ? Irak Nere? Türkiye ile 350 km’den fazla uzun hudutu olan, 30 35 senedir PKK’nın barındığı Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiç bir tedbir almazken, ve 63 değişik ülkeden askeri unsurlar bulunurken, tüm bunları bir yana bırakıp, Türkiye’nin oradaki varlığına takılması abezle iştigaldir. Bunun hiç bir şekilde iyi niyetle izahı yoktur. Irak hükümeti ne söylerse söylesin, Bölgedeki DAEŞ’le mücadelesi için, demokratik yapının zorla değiştirilmemesi için,  TÜRK varlığı orada kalmaya devam edecek.

İLERİ GERİ LAFLAR ETMEK IRAK HÜKÜMETİNİN HADDİNE DEĞİLDİR

Bizim amacımız daha fazla kan akmaması, bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Irak’ta mahli olmayan bir çok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında , ileri geri laflar etmek Irak hükümetinin haddi değildir. 

SÜRECEK…

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA