Gündem

YÖK'ten Para karşılığında Tez Yazılmasına İlişkin Açıklama

Para karşılığında ‘bitirme projesi, yüksek lisans ve doktora tezi yazımı’ adı altında ortaya çıkan sektöre ve bu şekilde tez hazırlayanlara yönelik Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Bu şekilde parayla tez yazdıranların kendilerine kötülük yaptığını vurgulamış ve YÖK her iddia için gerekli araştırmayı yapıp gereken yaptırımı uygular’ demişti.

Bakan Yılmaz açıklamasında, “Eğer böyle bir işlem yaparsa, yapan kimse kendisine kötülük ediyor. Sahte, yanlış, başkasının emeği üzerinden belirli derece almak öncelikle
en büyük zarardır. YÖK üzerine düşeni yapar” demişti.

YÖK’ten yapılan açıklamada ise, para karşılığı tez yazdırılmasının da bir intihal olduğu, bu tezleri yazdıranların akademik görevinden atılacağı ifade edildi.

YÖK’ün önerisiyle çıkan 2/12/2016 tarih ve 6764 sayılı kanun ile intihal fiili, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası ile cezalandırılmıştı.

Bu yasaya göre, ”Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini kendi eseri gibi gösterenler, devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarındaki bir akademik kadroya atanmamak üzere üniversite öğretim mesleğinden çıkarılırlar.” ifadesi yer almaktadır.

Ayrıca üniversite yönetmeliklerinde de; ”İntihal durumu tespit edilen tezlere ilişkin üniversite yetkinlerinde de ihmal veya gayri hukuki durum tespit edilirse onlar hakkında da yasal işlem” yapılabiliyor.

Yazılan haberlere ilişkin; ”ücret karşılığı başkasına yazdırma da aynı şekilde etik ihlal olduğu, bilgi hırsızlığı yapılarak akademik bir ürün ortaya çıkarıldığı değerlendirilerek aynı cezai işlem uygulanacaktır.” açıklamasında bulunuldu.

Kamupersoneli.net