Gündem

YSK İstanbul Seçim iptali gerekçesi açıklandı!..

Tüm dünyanın yakından takip ettiği İstanbul yerel seçimleri adeta çıkış yolu olmayan labirentin içerisinde bir süreç geçirdi. Seçimlerden 17 gün sonra verilen mazbata ile artık herşey bitti derken, YSK’nın seçim iptaline yönük tahmin edilemeyen bir karar vermesi çoğu kesimlerde şok etkisi yaparken, muhalefet kanadında büyük tepkilere yol açtı. Peki Yüksek Seçim Kurulu (YSK) neden İstanbul seçim iptali kararı verdi? YSK’nın seçim iptali karar gerekçesi nedir? 

AKP ve MHP’nin itirazlarını değerlendiren YSK kararını verdi. YSK, İstanbul’daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine hükmetti.  İptal kararının YSK Başkanı Sadi Güven’in de ret oyuna rağmen 7’ye karşı 4 oyla alındığı belirtildi. İstanbullunun 23 Haziran’da yeniden sandık başına gitmesine neden olan kararın gerekçeleri de belli olmaya başladı.

YSK’nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. Sözcü’nün edindiği bilgiye göre; YSK, 225 sandık kurulu başkanı ve 3 bin 500 sandık görevlisinin ‘kamu görevlisi olmaması nedeniyle’ seçimlerin yenilenmesine karar verdiği öğrenildi.

Ekrem İmamoğlu yaşanılan bu süreçle ilgili YSK kararı öncesinde şöyle konuşmuştu;

İstanbul’da seçimin sonuçlanmaması adına birileri ellerinden geleni yapıyor. Yuhalamayın. Tepkinizi kahkaha atarak gösterin. Çünkü birilerinin laflarına dışarıdaki kargalar bile gülüyor. Siz de gülün. Kötü bir söz, kötü bir tavırla tepki göstermeyeceğiz. Bizler zeki insanlarız. Dediler ki ”1 oyla bile seçilsen kazanırsın.” Sonra da ”14-15 bin oy farkla belediye başkanı mı olunurmuş” dediler. İstanbul’da bazı ilçelerde, 40’a yakın ilde çok az oy farkla belediye başkanları seçildi. 1 oy farkla bile seçilebilirsiniz. Bundan medet ummak kadar aklı kıt bir şey olmaz.

Bir sürü itirazlarda bulundular. İtiraz etmek demokratik bir hak. Yalnız her gün başka bahane buldular, akıllara zarar. ”Bir şeyler oldu ama tam anlatamıyoruz. Aslında CHP de bir şey yapmadı ama bir şeyler olduğunu düşünüyoruz.” Bak şimdi. Böyle bir komedi dünya tarihinde yok. Örnekle konuyu anlatacağım. Şu bir zarf. Biz ne yaptık? İstanbul’da 4 çeşit oy kullanıldı. Bu 4 çeşit oyun hepsi tek zarfa atıldı. Bu zarftan muhtar çıktı, temiz. İlçe belediye meclisi, temiz. İlçe belediye başkanı, 39 ilçeden 25 tanesinde onların adayı seçilmiş, o da temiz. Ancak, İBB Başkanı. ”Niye bu seçimde Ekrem İmamoğlu seçildi?” İBB Başkanı kendi istedikleri aday seçilmedi diye, şaibeliymiş. İstanbul adına doğru bir karar olmamış. Yahu arkadaş, güzel insanlar, etmeyin. Sizin adayınız seçilmedi diye bir seçime şaibeli diyerek komik duruma düşmeyin. Bu 16 milyon insan, Ekrem İmamoğlu’nu sevdi be kardeşim, bu kadar basit. (Ekrem Başkan) Kavgadan, kötü dilden, tartışmadan bu millet usandı. Biz de usandık ailece. Bu millet bu dilden usandı. Tek bir gün birinin kalbini kıracak cümle kurmamaya çalıştım. Allah esirgesin. Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul sevdi ama aslında sevgiyi, güler yüzü, paylaşmayı, kucaklayanı sevdi. Bu kadar net. 

Bir Yorum

  1. Gerçektemn gerekçeye katıla katıla gülüyorum ve bu ülkeyi zarara uğratanlara hakkımı helal etmiyorum.