Gündem

YSK Kapsamında Oy Pusulalarında Köklü Değişiklik Geliyor

AK Parti Yüksek Seçim Kurulu yapısındaki değişiklikler için tasarı çalışmalarını devam ettiriyor. Yapılan çalışmalar kapsamında sahte oyları önlemek amacı ile pusulaların üzerindeki mühürler kalkacak filigranlı oy pusulası ile barkodlu zarflar gündeme gelecek.

AK Parti Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili uyum yasaları üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında Yüksek Seçim Kurulunun yapısını değiştiren ve yerel yönetimlerde seçilme yaşını 18’e indiren iki tasarı üzerinde son düzenlemeler yapılıyor.

YSK MÜDÜRLERİ BİR YERDE 6 YIL GÖREV YAPABİLECEK

Yapılan çalışma ile tasarının TBMM Başkanlığına kısa süre içinde sunulması bekleniyor. Söz konusu tasarı paketinde YSK ile ilgili düzenlemelerin tek kanunda toplanması öngörülüyor. Yapılan düzenlemenin 22 ya da 23 madde olması bekleniyor. Bu kapsamda YSK müdürlerinin bir yerde en fazla 6 yıl kalabileceği öngörülüyor. Ayrıca bu müdürler nüfusa kayıtlı oldukları yerlerde müdürlük yapamayacaklar.

ARI BARKOD BELİRLENECEK

Konu ile ilgili olarak Habertürk’ten Saliha Çolak’ın aktardıklarına göre aynı düzenleme ile oy pusulalarında da değişiklik yapılacak. Yapılacak değişiklik ile mühür tartışmaları giderilecek ve yeni bir sisteme geçilecek. Geçilecek sistem kapsamında oy pusulalarında mühür uygulaması kaldırılacak. Bunun yerine filigranlı basılan oy pusulası ve zarflar “barkodlu” olacak. Yaklaşık 160 bin sandığın her biri için ayrı barkod belirlenecek. Ayrıca bu sistemde sahte oy pusulası kullanımının imkansız olacağı ifade ediliyor. 

Ancak bu sistem üzerinde kesin kararın verilmediği de belirtiliyor. Tartışmalar devam ediyor. 

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA