Gündem

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları Referandumda İstedikleri Yerde Oy Kullanabilecek

Türkiye’nin Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, referandum sürecinde oy kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tüm dünyanın tek seçim bölgesi olarak kabul edildiğini ifade eden Karaoğlu, “Vatandaşlarımız sadece bağlı bulundukları temsilciliklerde değil, arzu ettikleri tüm temsilciliklerde oy kullanma imkanına kavuştu.” şeklinde konuştu.

AA’nın haberine göre, Karaoğlu, “Oy kullanma saatleri artırıldı. Bu yeni dönemde oy kullanma yaklaşık 12 saat olacak. Sabah 9’dan akşam 9’a kadar kesintisiz bir şekilde ve 14 gün boyunca sürecek.” dedi.

Karaoğlu, tüm dünyanın tek seçim bölgesi olarak kabul edildiğini ve yurt dışında 27 Mart – 9 Nisan tarihleri arasında referandum için oy kullanımının devam edeceğini açıklayarak, “Vatandaşlarımız sadece bağlı bulundukları temsilciliklerde değil, arzu ettikleri tüm temsilciliklerde oy kullanma imkanına kavuştu. Vatandaşlarımız, Brüksel Başkonsolosluğuna bağlı olsalar da oy kullanmayı arzu ettikleri gün başka bir temsilciliğe yakınlarsa o temsilciliğe gidip oy kullanabilecekler.” açıklamasında bulundu.

Karaoğlu, Belçika’da Brüksel ve Anvers başkonsolosluklarında vatandaşların oylarını kullanabileceğini söyledi. YSK’nın aldığı kararlar dahilinde 3 halkalı bir güvenlik sistemi olacağını açıkladı.

Karaoğlu, Başkonsolosluk binası içerisinde görevlendirilen devlet memurları ve siyasi parti temsilcileriyle oy sandıklarının ve tüm oy malzemelerinin güvenliğinin sıkı kurallarla sağlanacağını, YSK’nın izin verdiği ölçüde özel güvenlik hizmetinden yararlanılacağını ve son olarak da Belçikalı makamlarla yakın işbirliği halinde tüm güvenlik önlemlerinin alındığını anlattı.

Referanduma yoğun katılım olacağını düşündüğünü ve bütün hazırlıkların buna göre yapıldığını açıklayan Karaoğlu, Başkonsolosluğun kapasitesinin kayıtlı olan tüm vatandaşların oy kullansa dahi yeterli olacağını söyledi.

Karaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut sisteminin dünyadaki en gelişmiş konsolosluk hizmetlerini verebilecek bir altyapıya sahip olduğuna dikkati çekerek, “Bu çerçevede randevulardan, başvurulara, başvuru hazırlanmasından ödemelere kadar bütün sistemimiz elektronik bir şekilde yapılmakta.” dedi.

Elektronik işlemlerin çeşitli avantajları olduğuna işaret eden Karaoğlu, “Hiçbir şekilde vatandaşlarımızın kuyruğa girmesine, o gün beklemesine gerek kalmadan, randevularını evlerinden alabiliyorlar. Randevu saatinde gelip belgeleri tamam olmak koşuluyla o işlemlerini o gün içerisinde bitirebiliyorlar. Ödemelerini de aynı şeklide yapıyorlar. Bu hem bir standardizasyon sağlıyor hemde işlemlerin çok hızlı bir şekilde bitirilmesini sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Kamupersoneli.net | ANKARA