Gündem

Yüzde 100 Zam Haberini Duyan Binlerce Kişi Resmi Daireye Koştu

Adıyaman’da nüfus cüzdanı ücretlerine zam geleceği söylentisi yüzünden vatandaş kimliğini değiştirmek için resmi daireye akın ederken İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

ZAM SÖYLENTİSİ BİLE YETTİ

Yapılan açıklamada kimlik kartlarına yüzde 100 zam yapılacağının dedikodudan ibaret olduğu ifade edilerek son yıllarda kimlik belgeleri ile pasaportlara yapılan zamların farkında olan vatandaşlar için zam söylentisi bile resmi daireye akın etmelerine yetti.

Bilindiği gibi 2016 yılında değerli kağıtlara yüzde 3,38 zam yapılırken geçen yıl zam yüzde 23’ü geçti.

Nüfus cüzdanı ve pasaportlara her yıl yeniden değerleme oranında zam yapılıyor. Yeni değerlendirme kapsamında bir yıllık pasaportun ücreti 248 TL’den 304 TL’ye çıkacağı gibi hali hazırda nüfus cüzdanı çıkartmak için 22.5 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

2020 yılında nüfus cüzdanı ücretinin 27.5 TL olması bekleniyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA YAPILDI

Son yıllarda vergilere, trafik cezalarına ciddi zamlar yapıldığı için vatandaş devlete olan işlerini zam gelmeden halletmenin peşinde. Hal böyle olunca Adıyaman’da kaynağı bilinmeyen bir dedikodu Nüfus Müdürlükleri’nde büyük yoğunluk oluşmasına neden oldu. ‘Nüfus cüzdanlarına yüzde 100 zam gelecek’ dedikodusu yüzünden vatandaş İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne akın etti. Yoğunluk sebebiyle son bir ayda yapılan işlemler ikiye katlandı.

Konu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada zam haberinin gerçek olmadığı kimlik belgesine yapılacak olan zamların yeniden değerlendirme ücreti baz alınarak yapıldığı vurgulandı.