Gündem

ISTAC "Çevrimiçi Duruşma Modeli" Oluşturdu! Davalar Elektronik Ortamda Görülecek

ISTAC tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Covid-19’un yargı sürecini etkilememesi için tahkim yargısına ilişkin faaliyetlerin elektronik ortamdan devam edilmesine karar verildiği açıklandı.

ISTAC’ın “ISTAC Çevrimiçi Duruşma Usul ve Esasları”nı geliştirip yayınlamasıyla, Covid-19’un tahkim yargısı üzerindeki etkisini minimuma indirilmesi amaçlandığı eklendi. 

ELEKTRONİK ORTAMDAKİ DURUŞMALARDAN OLUMLU TEPKİLER ALDIK

ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, Covid-19 nedeniyle Meclis tarafından alınan karar ile adli konulara yönelik sürelerin durdurulduğunu vurgulayarak, “Bu zor koşullarda merkezimizin faaliyetlerini devam ettirmesi hem avukatlara hem de dava taraflarına ve iş dünyasına uyuşmazlıkların çözümü açısından önemli bir imkan sağlıyor.” sözlerini dile getirdi.

Akıncı, elektronik ortamda davaların görülmesini sağlayan yeni düzenlemenin olumlu tepkiler aldığını ve hakemlerin ileride de bu şekilde duruşmaları gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

NORMAL DURUŞMALARDAKİ HER ŞEYİ BU SİSTEMDE DE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Adli konulara yönelik sürelerin Meclis tarafından durdurulduğunu anımsatan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adli konularda süre durdurma kararı, gerek vatandaşların gerekse avukatların ve yargı camiasının sağlığı ve yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi için çok doğru bir karardır. Adliyelerdeki insan sirkülasyonu düşünülürse salgın ortamında böyle bir yoğunluğun devam etmesinin sıkıntıya sebep olacağı açıktır. Tahkimde ise uyuşmazlıkları çözerken adliyeye gitmek söz konusu değildir. Dolayısıyla İstanbul Tahkim Merkezi’nin bu zor koşullarda faaliyetlerine devam etmesi önemli bir fırsattır. Biz davalarda elimizden gelen tüm desteği ve teknik olanakları sağlamaya çalışıyoruz. Hazırladığımız ‘ISTAC Çevrimiçi Duruşma Usul ve Esasları’nı kurumumuzun web sayfasında da yayımladık. Bu kapsamda davalarımız devam ediyor. Buna göre gerçekleştirdiğimiz duruşmalarda tanık ve bilirkişileri online olarak dinlemek mümkün. Çevrimiçi görüşme ortamında bilirkişiye sorular sorulabiliyor, tercüman kullanılabiliyor, hakem duruşmayı kayda alıp isterse yazıya dökebiliyor. Normal duruşmada yapılan her şeyi online platformda da hayata geçirebiliyoruz.”

 Akıncı yeni sistemin önemli avantajları bulunduğunu belirterek, “Salgının yarattığı bu olumsuz koşullarda, avukatlar ve dava tarafları mahkemelerde derdest olan davaları da İstanbul Tahkim Merkezi’ne getirebilirler. Bu avukatlar için de önemli bir fırsat olarak görülmelidir.” dedi.

YENİ BAŞVURULAR KABUL EDİLİYOR

Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Bu olağanüstü dönemde yazılı bir şart olmasa da taraflar aralarında uzlaşarak tahkim yargısına yönelebilir ve ISTAC’ın sunduğu yargı avantajlarından yararlanabilirler. ISTAC’ın bu salgın koşullarında online duruşma imkanlarını kullanarak yeni dava başvurularını kabul etmeye devam ettiğini de belirtmek isterim.” değerlendirmesinde bulundu.