Sağlık

Kelebek hastalığı nedir, neden olur? 21 yaşındaki Milli Tekvandocu Gamze Özdemir Kelebek Hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti!

Genç yaştaki kadınların canını sıkan kelebek hastalığı, burun sırtından yanaklara doğru ilerleyen ve kelebek halini andıran kızarıklığı ile sadece görüntüsel olarak sorun yaratmıyor. Otoimmün hastalıkları arasında en yaygın hastalık olarak görülen kelebek hastalığı, Lupus olarak da tanımlanıyor.

5f0f997d66a97cfffbfbbcff.jpg

VÜCUT KENDİ DOKULARINI TANIMLAYAMIYOR

Kelebek hastalığında vücut kendi dokularını tanımakta zorluk yaşıyor ve dokuları yabancı olarak görmeye başladığı için onlara karşı savaşıyor, direnç gösteriyor. Ağır seyredebilen kelebek hastalığı genellikle 15 – 45 yaş arasındaki doğurgan çağında olan genç kadınlarda kendini daha fazla gösteriyor.

Aynı zamanda Lupus, nadir olarak da erkeklerde görülebiliyor.

KELEBEK HASTALIĞI NEDİR?

Kelebek hastalığı burun sırtından yanaklara doğru ilerleyen, güneşe maruz kalınca kendini daha fazla gösteren, ek olarak ateş, kilo kaybı, iştahsızlık ve eklemlerde ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle kemik iliği, beyin, kalp ve akciğer gibi pek çok organı olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

hxy2g4jxyu-dp6cc6b57zw.jpg

KELEBEK HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Kelebek hastalığının neden oluştuğuna dair henüz kanıtlanmış bir çalışma bulunmuyor. Genellikle kimyasal maddeler, genetik ve enfeksiyon gibi bir takım kriterlerin daha etkin olduğu ifade ediliyor.

KELEBEK HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?

Kelebek hastalığının tedavisi uzun ve karmaşık olarak ifade ediliyor. Kişilerin güneşten kaçınması, stresten uzak durması ve dengeli beslenmesi öneriliyor. Aynı zamanda gebelik düşünenlerin de mutlaka hekime tanışmaları söyleniyor. Organ tutulumu yaşayan hastaların yüksek dozda kortizon alması gerekebilir.