Gündem

Srebrenitsa Katliamı Nedir? Acısı Dinmeyen Yara

Büyük bir drama ve acıya sebep olan Srebrenitsa katliamının üzerinden 23 yıl geçti.

Srebrenitsa katliamı nedir? Nasıl meydana geldi?

Bosna Hersek’in doğusunda yer alan Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995 yılında başlayan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilinin Ratko Mladic komutasında bulunan Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü soykırım sadece Bosna Hersek’te değil bütün Dünya’da acının ve adalet arayışının sembolü haline gelmiştir.

Srebrenitsa katliamı veya Srebrenitsa soykırımı 1991- 1995 yılları arasında Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8.372 Boşnak’ın Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen isim olarak bilinir.

Ayrıca yaşanan katliamın bir kısmı kadın ve küçük yaşta çocuğun öldürüldüğü belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama akrepler olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri katılım sağlamıştır.

Srebrenitsa BM tarafından güvenli bölge ilan edilmiş olmasına rağmen 400 silahlı Hollanda barış gücü askerlerinin varlığı katliamı önlenmiştir.

Hollanda’nın Lahey kentideki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, ICTY’den gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları soykırım olarak nitelendirilmişti.

Ayrıca Sırp komutan Ratko Mladic, ICTY’de geçen kasım ayında sonuca bağlanan davada, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildiği biliniyor.

Aynı mahkeme, 2016’da sonuca bağladığı davada, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic’e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verildiği açıklanmıştı.

Kamupersoneli.net I ANKARA