Kamu Personelleri

Atamalar Az Oluyor Diye Bölümlerin Kontenjanları Düşürülür Mü?

Son yıllarda üniversite sayımızla birlikte kontenjanlar da artmıştır. Buna bağlı olarak üniversiteyi bitiren gençlerimizin sayısı giderek artmaktadır. Mezun sayısı artınca da daha çok kişi iş beklemeye başlıyor ve daha çok kişi KPSS’ye girip atama mücadelesinin içinde kendini buluyor.

Ataması az yapılıyor diye bir bölüm kapatılır mı veya bölümün kontenjanları düşürülür mü sorusunun cevabına bu haberimizde yer vereceğiz.

YÖK’ün son verilerine göre;

– Ön lisans okuyan öğrenci sayısı: 2 milyon 555 bin.

– Lisans okuyan kişi sayısı: 4 milyon 71 bin.

– Yüksek Lisans okuyan kişi sayısı: 480 bin.

– Doktora okuyan kişi sayısı: 91 bin.

** Toplamda 7 milyon 198 bin kişi yapmaktadır. Bu veriler 2014-2015 dönemine aittir. Bu sayıya açık öğretim fakülteleri dahildir. 3 milyon 306 bin kişi açık öğretime devam etmektedir.

2016 KPSS sayısal verilerine göre;

– Orta öğretim düzeyinde sınavı geçerli aday sayısı: 3 milyon 293 bin.

– Ön Lisans düzeyinde sınavı geçerli olan aday sayısı: 1 milyon 279 bin.

– Lisans düzeyinde sınavı geçerli aday sayısı: 1 milyon 231 bin.

** Toplamda 5 milyon 800 bin kişi yapmaktadır. Yüksek puanlı birçok aday halen atama beklemektedir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Üniversite sayımız artıyor, kontenjanlar artıyor ve diğer yandan da KPSS’ye umut bağlayanlar da artıyor ancak kamunun personel alımları sınırlıdır. Hemen hemen tüm bölümlerde yığılma vardır. İşletme, iktisat, maliye bölümlerinde de çok mezun var; öğretmenlik alanlarında da çok mezun var; sosyoloji, sosyal hizmet bölümlerinde de çok mezun var; ön lisans bölümlerinden de çok mezun var. Bunun yanı sıra AÖF programları da yaygınlaştı. Hatta ikinci üniversite kapsamında bazı lisans ve ön lisans bölümlerine sınavsız ve sınırsız öğrenci alınmaktadır. Dolayısıyla atama az oluyor diye bölümlerin kontenjanlarında düzenleme yapmak zor gözükmektedir. Elbette bazı bölümler için özel bir düzenleme yapılması mümkün ama üniversite kontenjanlarının düşürülmesine yönelik bir çalışma olmayacağı için başka çözümler üretilmesi faydalı olacaktır. İstihdam bağlamında kamu dışında özel sektör şartlarının iyileştirmesi önem arz etmektedir. Öğretmen adaylarının tamamına yakını atanmak için mücadele etmektedir halbuki özel sektör şartları iyi olsa belki de öğretmenler özel sektörde kalmaya devam edecektir. Bir işletme, iktisat mezunu özel sektörde iyi şartlarda iş bulsa belki de KPSS’ye bile girmeyi düşünmeyecektir. Bir ön lisans mezunu kendi alanıyla ilgili özel sektörde iş bulamadığı için KPSS’yi umut olarak görmektedir. Yani istihdam için kontenjanlarda sınırlama yapmak yerine kamunun daha çok personel alması, özel sektörün daha iyi şartlarda daha çok personel istihdam etmesi gerekmektedir.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. artık birileri mülakatlarla kayırılmasın yeter ben işsiz olmaya da razıyım artık ama mülakat denen illete bi son versinler yıllarca oku hiçbirşey olamamak çok zor hele o kpss ye üç yıl peşpeşe girin dokuz yaş birden yaşlandırır insanı,şimdi bakıyorumda ihraç olanlara haksız yere biryerlere gelenlere saç baş o biçim, benim kafada saç kalmadı kalanlarda erken yaşta ağardı, soru hırsızlığından bi çek mülakatlardan bi çek,binlerce sınava girene zulüm değil de nedir bu Allahım..

  2. Fen edebiyat fakültelerinin kapatılmasi lazım 4-5 üni ile sınırlandırılması lazım hem eğitim kalitesi çok düşük hemde mezun olanlar iş imkanı bulamıyor dersler ezbere dayalı okuyan kişiye bir şey katmiyor vatana sadece zarar aynı şekilde İİBF fakülteleride geçerli. Diğer bölümler içinde sırlama şartı konulmali öğretmenlik için 240 bin değil 120 bin mesela. Bu şekilde insanlar okuyo denilsin yada bı üni okim sonrasına bakarız yada okim hiç bir şey olmazsam polis olurum mantığı ile okumaz kendilerine başka iş sahalarında geliştirir hem ekonomiye katkısı olur hemde üni okuyan kişiler gerçekten kalifiye donanımlı kişiler olur ve millete fayda sağlar. Çok üniversite olmasi çok mezun olmasi eğitim düzeyini göstermez. Az ama nitelikli yetkin kişilere ihtiyac var. Fen edebiyat mezunu olanlar ÖABT sınavındaki netleri Belli sözde bu kişiler akademik kariyer amaçlı fakültededen mezun olanlar. Düşük kalitedeki öğrenci ye aşırı teorik soyut ve ezbere dayalı eğitim veriliyor kişi üniversiteden hiç bir şey bilmeden mezun oluyor.

  3. Kamu personeli net'e duyarlı haberi için teşekkür ederim. Gerçek gündem bu olmalı hakikaten milyonlarca üniversite mezunu işsiz daha da önemlisi kendi alanında iş bulacağına umudu kalmamış insanın eğitim hayatında verdiği emek, zaman ve beklentinin bir karşılığı olmalıdır. Aksi halde kaygı, korku, endişe, öfkeli ve mutsuz bir gençlik GERÇEĞİ İLE KARŞIYAKA KALIRIZ.