Teknoloji

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim; veri depolama, işlem gücü, yazılım gibi bilişim kaynaklarının internet üzerinden istenildiği zaman ve istenildiği kadar kullanılmasına imkan sağlayan, kullandıkça öde sistemiyle çalışan sistemin genel adı.

Günümüzün en değerli kaynaklarından olan verileri, belirli bir alana sığdırmak zor… Hatta giderek artan veri kullanım oranı sebebiyle harici diskler dışında tüm dosyalarımızı aynı yerde saklamak imkansız bir hal aldı denilebilir. Galerimizdeki binlerce fotoğrafı, indirilen müzikleri ya da podcastleri, yazıları ve e-kitapları bir arada tutma isteğimiz, teknolojik cihazların belleklerini zorluyor. Tam bu noktada her türlü dosyayı uzak bir sunucuya kaydedip, internetin olduğu her yerden erişim imkanı tanıyan bulut bilişim teknolojisi devreye giriyor. Bulut bilişim; veri depolama, işlem gücü, yazılım gibi bilişim kaynaklarının internet üzerinden istenildiği zaman ve istenildiği kadar kullanılmasına imkan sağlayan, kullandıkça öde sistemiyle çalışan sistemin genel adı.

Bugünlerde bilişim teknolojilerini kullanmayan bir şirket düşünülemez oldu. Küçük şirketler dahi, operasyonel karlılıklarını artırabilmek ve doğru stratejik kararlar verebilmek için veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi araçları kullanmaya çalışıyor. Bu tür bilişim projelerini hayata geçirirken özellikle küçük şirketlerin karşılaştığı en önemli engellerden birisi, donanım yani cihaz yatırımıdır. Genel olarak kullanılan uygulamalar yüksek işlem gücü gerektirdiği için projelerin ilk yatırım maliyetleri bir hayli fazla olur. Ancak kullanımı her geçen gün artan bulut bilişim hizmetleri ile artık bu yüksek ilk yatırım maliyetlerine katlanmadan söz konusu projeleri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

Şirketler artık bilgi işlem altyapısını ve gerekli yazılımları satın almak yerine, bir bulut bilişim firmasından bu hizmetleri satın alarak sadece ilk yatırım maliyetlerinden kurtulmuyor, aynı zamanda bu sistemlerin bakımı, güvenliği ve kontrolü için gerekli insan kaynağı gibi giderlerden de muaf oluyor.

Özellikle bilgi işlem kaynağı ihtiyacının değişkenlik gösterdiği süreçlerde bulut bilişimin sağladığı ölçeklendirme imkanı, firmalara büyük bir avantaj sunuyor. Örneğin; web siteniz üzerinden sağladığınız bir hizmete olan talep, yılın ancak belli dönemlerinde artış gösteriyorsa, bu talebi karşılayacak altyapı yatırımını yapmak kısa süre için ihtiyaç duyulan bir şey olduğundan verimsiz olacaktır. Öte yandan, yeterli kaynak talebi artış gösterdiği dönemlerde sağlanamazsa bu kez de web sitenizde donmalar yaşanacak ve müşteri memnuniyetsizliği ortaya çıkacaktır. Oysa bulut teknolojisi sayesinde ölçeklendirme yapmak mümkün. Kullanıldığı kadar ödeme sistemi ile firmalar gerekli zamanlarda gerekli kaynağa ulaşıyor. Talebin dalgalanma gösterdiği projelerde bile hizmet kalitesi korunuyor, böylece şirketler verimlilik ve müşteri memnuniyeti kazanıyor. Başka bir ifadeyle bulut bilişim firmaları, sahip oldukları bilgi işlem kaynaklarını çok sayıda müşteriye kullandırdıkları için bir ölçek ekonomisi içinde hareket ediyor diyebiliriz.