Gündem

Dezenfektan online satışları hızla artıyor!

Sağlık Bakanlığı, Coronavirüs salgınının Türkiye’de hızla arttığına dikkat çekerek, vatandaşları zorunlu olmadığı müddetçe sokağa çıkmamalarını söylüyor. Evde Kal çağrılarına uyan bir çok vatandaş ise, market alış verişlerini online satış yapan marketlerden tedarik ediyor.

Bugüne kadar temel ihtiyaçlarını online pazarlama yapan marketlerden almayan vatandaşlar bile artık, tüm ihtiyaçlarını internet üzerinden sipariş veriyor. Bu bağlamda Türkiye’de son iki haftada online satışlar hat safhaya ulaştı. 2 Hafta öncesinde temel gıda ihtiyaçları alınırken, son bir haftada özellikle dezenfektan, eldiven ve maske gibi koruyucu sağlık ürünlerine talep artmış bir şekilde. Buna, Türkiye’de artan Coronavirüs vaka sayısı paralel şekilde etkili oluyor ve insanların bu bağlamda daha dikkatli olmaya başladıklarını gösteriyor.

DEZENFEKTAN SATAN MARKETLER

Daha önceden genel olarak eczanelerde gördüğümüz dezenfektan ürünleri şimdi tüm market reyonlarında görülmeye başladı. Farklı ürün çeşitleri ile müşterilerin beğenisine sunulan dezenfektan, eldiven ve özellikle maskeler, online satış yapan tüm marketlerde bulmak mümkün.

DEZENFEKTANLAR NE KADAR?

Dezenfektan ürünleri markalarına göre fiyat değiştirmekle birlikte 1 LT’lik dezenfektan ürünleri 65 TL ile 90 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Aynı ürün bir eczane yada markette 65 TL’ye satılırken aynı ürünü bir başka yerde 75 liraya görmek mümkün.

Peki, bu koruyucu sağlık ürünleri hangi özelliklerine göre alınmalı. Dezenfektan ürünlerini ya da maskeleri alırken neye dikkat etmeli? Dezenfektanlar virüsleri tamamen öldürüyor mu? Evde dezenfektan hazırlanır mı? Virüse karşı koruyucu maske kullanılmalı mı? Bu soruların yanıtlarını, uzman kişilerin görüşlerini alarak paylaşalım;

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu el dezenfektanları ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

El Dezenfektanları Nelerde İşe Yarıyor? Dezenfekte Etme Mekanizması Nasıl Çalışır?

Görünür ya da görünmez kirlenme olduğunda el dezenfektanı hastalık oluşturan mikroorganizmaların kendi vücudumuza ya da başka kişilere, yüzeylere hastalık bulaştırmasını engellemek amacıyla kullanılır. En sık ve en güvenli kullanılan alkol bazlı el dezenfektanlarıdır.

El Dezenfektanları, Kolonyalar Kaç Derece Üstü Alkol İçerirse Virüse Karşı Etki Sağlar? Satılan bütün dezenfektanları kullanabilir miyiz? Dezenfektan satına alırken hangi kriterleri gözetmeliyiz?

Alkol bazlı el dezenfektanları çok kısa sürede buharlaştığı için genellikle 2 ila 5 saniye içerisinde mikroorganizmaların çoğunu öldürür. Hastanelerde kullandığımız alkol bazlı dezenfektanlar içeriğindeki alkol oranı ayarlanmış ve son kullanma tarihleri yazılmış dezenfektanlardır. Evlerde kullanılan kolonya dediğimiz maddeler 70 derece ve üstü alkol içeren 70 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır. Ağzı açık kalmış kolonyaların alkol içeriği hızla buharlaşacağı için mikrop öldürme özelliği azalabilir. O nedenle büyük volümdeki dezenfektan ve ev kolonyalarının ağzının sıkı kapatılması koşuluyla 60 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır.

Bazı Dezenfektanlar Daha Sert Ve Kesin Bir Kokuya Sahipken Bazıları Parfüm De İçerebiliyor. Hangisine Güvenmeliyiz?

Hiçbir dezenfektanı ellerimizi dezenfekte ederken koklamamamız gerekir çünkü içeriği nedeniyle solunum yolları için zararlı olabilir. Bu nedenle parfümlü olmasının hiçbir faydası yoktur. Tercih nedeni değildir.

EL DEZENFEKTANI NASIL UYGULANIRSA ETKİLİ OLUR? YÖNTEMİ NEDİR?

Etkili olması için avucu doldurması ve elin avuç içi ve dışında parmak aralarında bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerekir. Çok kısa sürede buharlaşabilme özelliği ve 2 saniye içerisinde de bakterileri ve virüsleri öldürme özelliği olduğu için hızla el üzerinde yayılması gerekir.

DEZENFEKTANLAR VİRÜSÜ TAMAMEN ORTADAN KALDIRIYOR MU?

Dezenfektanların çoğu zarflı virüslere karşı etkilidir. Bunlar HIV, Hepatit B, influenza ya da Koronavirüs gibi insanlarda hastalık yapan virüslerin, sporsuz bakterilerin çoğunda etkilidir.

Maskeleri Kimler ve Ne Zaman Kullanmalı? Sadece Hasta Olanların mı Yoksa Hasta Olmayıp Korunmak İsteyenlerin mi Kullanması Daha Doğru?

Coronavirüs korunmasında genel olarak maske kullanmanın bir yararı olduğu gösterilememiştir. Yüz maskeleri hasta olan kişilerin başkalarıyla temas edecekleri zaman takması önerilen koruyucu malzemelerdir. Hastanelerde yoğun hastalarla karşılaşacak sağlık çalışanlarının da yüz maskesi takması önerilir. COVID-19 ile enfekte olması muhtemel olan hastalarla yakın temas edecek, onlardan örnek alacak ya da trakeostomi (cerrahi yollarla soluk borusuna giden bir delik açılması) gibi işlem yapacak kadar yakın temas edecek sağlık personelinin çok küçük partikülleri de engelleyen N95 maskeleri takması önerilir. Onun dışında sağlıklı kişilerin açık alanlarda ya da toplu alanlara girerken maske takması önerilmiyor.

CORONA VİRÜSE KARŞI MASKE KULLANIMI

Uzmanlar maskelerde “CE” işaretinin aranması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle sahtesi ile gerçeği arasındaki farkın ayırt edilmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Öte yandan maskelerin kullanım sürelerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı maskenin akşama kadar kullanılması sağlıklı bulunmazken, hafif bir rahatsızlık bile o maskeye mikrop geçmesine neden olabiliyor. Virüslerin aktif olmasının önüne geçilebilmesi adına maske alırken nelere dikkat edilmeli? Corona virüs maskesi alırken sahtesi ile gerçeği nasıl ayırt edilir?

Dezenfektan online satışları hızla artıyor!

“Maskeler aslında düzenli kullanıldığı zaman tam teşekküllü olarak bizi koruyor. Ama mesafemizi korumamız gerekiyor. Bir sürü maske var, bunların bir takılış şekli, kullanım süresi bilinerek takılması gerekiyor. Bir maske aldım her gün kullanayım, işe gidince takayım, çıkarayım, cebime koyayım, çantama koyayım, tekrar çıkarıp, tekrar takayım olamaması gerekiyor. Bir maske uygun şekilde kullanılıp zamanını tükettikten sonra çöpe atılması gerekiyor. Son kullanma tarihi nedir? Herkesin kullandığı cerrahi maske; bunun süresi takılınca akşama kadar değil, takıldıktan sonra nemleninceye kadar takabiliyoruz. Sonra bunu çöpe atmamız gerekiyor. Ortalama 2 saatte bu zaten nemlenmeye başlıyor. Konuşuyoruz, nefes alıp veriyoruz. Aynı maskeyi akşama kadar kullanmamız uygun değil zaten. Bütün hasta virüsler içerisinde kaldığı için buraya yapışıyor. Gün boyunca bunu solumak zorunda kalıyorum. Eğer hafif bir rahatsızlığım varsa o rahatsızlığım aslında aktif hale geçmiş oluyor. Çünkü ben aynı nefesi sürekli alıp veriyorum. Nemli olduğu için de orada üreme gerçekleşiyor. Onun mutlaka gün içerisinde nemlendikçe çöpe atılıp, tekrar yenisinin takılması gerekiyor. Önerimiz bu şekilde”

Bozdağ elindeki N-95 tipi maskeyi göstererek şunları söyledi:

“Bu gerçekten sağlık çalışanlarının takması gereken bir maske. Çünkü sokakta çok düzgün takıldığını ben düşünemiyorum. Bu daha kısıtlı bir maske aslında, süresi bunun da var. Biz bunu hastanede çalışırken, sürekli takarsak 8 saat kullanıyoruz. Eğer takıp çıkaracaksam da maksimum 14 saat kullanabiliyoruz. Onun üzerindeki kullanımlar yanlış çünkü bunun havalandırması yok, diğer maske gibi hiç havalanmıyor, o yüzden bunun direkt çöpe atılması gerekiyor. Tekrar yıkayım, kurutayım, mikrodalgaya atayım… bunların hiçbirini yapmadan kullanım süresi bittiğinde kendimi korumak adına mutlaka bunu çöpe atıp yenisini açmam gerekiyor”

“CE” İŞARETİ NEDİR?

CE işareti, Avrupa Birliğinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek için 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve “Conformité Européenne” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir Birlik işareti.