Ekonomi

İhbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı süresi ne kadar? İhbar tazminatını kimler alır?

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ya da işverenlerin ekonomik sıkıntıları bahane etmesinden dolayı işçiler zamansız bir şekilde işinden ayrılıyor. İşinden ayrılmak zorunda kalan işçiler de işveren tarafından maaşın bir kısmı ya da tamamı verilerek iş arayışına giriyor. Oysaki devlet işçiye haber vermeden işinden ayrılan işçiler için işverenlere ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu koşuyor.

İHBAR TAZMİNATI NEDİR? KİMLER ALABİLİR?

Türkiye’de yasal düzenlemelere göre işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için en az 1 yıl çalışma şartı aranıyor. Bir işçi ancak 1 yıl boyunca çalışırsa kıdem tazminatı alma hakkı kazanmış oluyor. Ancak zamansız bir şekilde işveren tarafından işten çıkarılan ve işine son verilen işçiler için ise devlet 1 yıl dolmadan da kıdem tazminatı yerine ihbar tazminatı alacaklarını bildiriyor. Aynı durum işveren içinde geçerli oluyor. İşçi işverene haber vermeden işten ayrıldığı takdirde işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalıyor. Böylelikle hem işçi hem de işveren yasalarla korunmuş oluyorlar.

İŞÇİLER DE İŞVERENE İHBAR TAZMİNATI ÖDEMEK ZORUNDA

4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. Maddesi gereğince iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür. Yani işveren işçisine işten çıkarmadan önce gerekli süre içerisinde ihbar etmek şartıyla sözleşmesini feshedeceğini açıklamak zorundadır. Bu durum aynı şekilde işçi için de geçerlidir. İşten ayrılmadan önce yine gerekli süre içinde işçi, işten ayrılacağını bildirmek zorundadır. Bu şartlara uymayan işçi veya işveren, ihbar tazminatı öder.

İŞTEN AYRILMADAN ÖNCE BU SÜRELERE DİKKAT EDİN!

Yasa işçinin kıdemine göre yani çalışma süresine göre ne kadar ihbar tazminatı alabileceğini de şöyle belirliyor:

İHBAR TAZMİNATI SÜRESİ NE KADAR?

– İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra,

– İşi 6 aydan 1.5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra,

– İşi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra,

– İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır. İş sözleşmesini belirlenen bu bildirim sürelerine uymaksızın fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır.