Genel

İpotekli Bireysel Kredi Hakkında Bilinmeyenler

Bankacılık sektörü insanların ihtiyaçlarını dikkate alarak günden güne büyümekte ve her gün bir yenilik ile gelişmektedir. Ayrıca artan banka sayısı müşterilerin daha fazla alternatife odaklanmasını sağlamıştır. Her gün yeni bir kredi çeşidi bültenlere yansımaktadır. Bu kredi çeşitlerinden biri ise ipotekli bireysel kredi.

Peki, ipotekli bireysel kredi nedir?

Kişilerin belirli bir teminat karşılığı verilen tamamen gerçek kişilerin kullanmış olduğu bir kredi türüdür ipotekli bireysel kredi. Genel itibariyle banka ve finans kuruluşları özellikle yüksek tutara sahip ihtiyaç kredilerini ipotek karşılığında vermektedir.

Peki, ipotekli bireysel kredi şartları ve istisnaları nelerdir?

  1. Bu bireysel kredi için en önemli şartlardan biri gerçek kişi adına kayıtlı olan ve tapu kaydı da mesken adı altında geçen konutlara verilmektedir. Yani burada taşınmaz nitelikli olan konutlara bireysel kredi verilmemektedir. Taşınmazların ipotek edileceği kredi çeşidi genellikle ticari kredilerde olmaktadır.

  2. Standart olarak bu bireysel kredide maksimum olarak 48 aya kadar vade seçeneği sunulmaktadır. Ancak ipotek kullanım sebebiyle bu vade süresi yasal kapsamda 120 aya kadar vade imkanı da sunulmaktadır.

  3. En başta da belirtiğimiz gibi bu bireysel ipotekli krediyi kişinin alabilmesi için ipotek olarak göstereceği meskenin kendi üzerine olması zorunluluğu unutulmamalıdır. Aksi halde kabul edilmemektedir.

  4. Başvurduğunuz kredi talebinin onaylanması halinde ipotek olarak verilecek konuta eksper gönderilip konutun değeri belirlerinir. Bu değer yasal kapsamda %80’ine kadar kredi verilebilir ancak bazı bankalar %50’sine kadar kredi de verilmektedir.

  5. Tapu işlemlerinde alım satım olmaması sebebi ile tapu harcını ödemezsiniz.

  6. Tüm işlemlerden sonra konutunuz ipoteğe uygun olduğu anlaşıldıktan sonra verdiğiniz ipotek karşılığında aldığınız kredi de %5’ini kapsayan Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisinden muaf tutulursunuz.

  7. Genel itibariyle ipotekli ihtiyaç kredileri faiz oranının konut kredilerinin faiz oranına nazaran yüksek olsa bile aynı zamanda yakın da seyredebilir. Bu yüzden kredi başvurusundan bulunmadan önce kredi faiz oranlarına dikkat etmelisiniz.