Gündem

Risk grubunda olan o hastalar dikkat! Corona virüsü hakkında önemli açıklama!

Şekerel, açıklamasında, dünya genelini esir alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının SARS ve MERS virüsleri ile aynı familyadan olduğunu ve salgına neden olan virüsün solunum yetmezliğine sebebiyet verdiğini belirtti. Şekerel, bu salgının daha önce yaşanan salgınlardan en önemli farkının daha hızlı yayılması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bülent Şekerel, Çin’de yapılan bir araştırmanın koronavirüsten etkilenenlerin yüzde 80’i hastalığı hafif bir şekilde, yüzde 15’inin ağır ve yüzde 5’inin de oldukça ağır geçirdiğini ortaya çıkarttığını ifade etti. Şekerel,”80 yaş ve üzerindeki insanların bu hastalıktan kurtulmaları oldukça düşükken genel olarak hastalık sebebiyle ölüm oranı yüzde 1 ile 3 arası değişiyor.” diye ekledi.

Şekerel, kadınlarda ölüm oranı yüzde 1,7 iken erkeklerde bu oran yüzde 2,8 yani koronavirüsü kadınları ve erkekleri farklı oranda etkiliyor diye belirtti.

Şekerel, koronavirüse yakalanan insanların daha önceden kronik rahatsızlığı bulunuyorsa bu kişilerin ölüm oranı yükseldiğini vurgulayarak bu konuda en riskli ve dikkat etmesi gereken grupların kalp rahatsızlığı olanlar, diyabet, solunum yolları, hipertansiyon ve kanser hastaları olduğunun altını çizdi.

ŞİDDETLİ ASTIMI OLMAYANLAR HAFİF ATLATACAKTIR

Prof. Dr. Bülent Şekerel, ülkelerde en yoğun olarak görülen kronik hastalığın astım olduğunu ve görülme sıklığının çocuklarda yüzde 10, yetişkinlerde ise yüzde 3 ile 5 arasında değiştiğini söyledi.  Prof. Dr. Bülent Şekerel, ülkemizde 5 milyon astım hastası olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Astım ve alerjik hastalarının tümü, yapılan son araştırmaların ışığında risk grubunda kabul edilmemesi gerektiğini ortaya çıkardı. Buradan da anlayabiliriz ki çoğu astımlı hastada bu hastalığın çok daha hafif geçecek. Ama astım ve alerjik hastalıklarının şiddetli olan kimselerde bu hastalık tehlikeli durumlar yaşatabilir. Bu yüzden de astımı olanların bütün önlemlere uyması gerektiğini ve hekimlerin önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaları gerektiğini vurgulamalıyız. Oral tablet ya da şurup ile kortizon ilaçlarını kullananların riskli gruplarda olduklarını bilerek dikkat etmeleri gerekmektedir.”

ALERJİK ASTIMLA KORONAVİRÜS KARIŞTIRILIYOR

Prof. Dr. Şekerel, alerjik astıma neden olan polen, toz, nem, küf ve hayvan tüyü gibi şeylerden uzak durmaya özellikle bu dönemde dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Şekerel, bazı durumlarda alerjik astım semptomları ile koronavirüsün karıştırıldığını söyledi. Şekerel,” Alerjik astımda genellikle şiddetli bir kaşıntı ve aksırık meydana gelir. Yüzde 70’inde göz alerjisi olmakla beraber gözde kaşıntı ve kızarıklık da vardır. Bununla beraber batma hissi ve gözlerde sulanma da vardır.” dedi.