Sağlık

Uyku apnesi hakkında bilmeniz gereken gerçekler!

Uyku sorunları yaşayan bir çok vatandaş internet sayfaları üzerinden uyku apnesi araştırmaları yapıyorlar. Peki, uyku apnesi nedir? Uyku apnesi belirtileri nelerdir? Uyku apnesi olanların ne yapması gerekir? İşte uyku apnesi sorunu olanların bilmesi gereken gerçekler…

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun azalması veya kesilmesi olarak tanımlanır. Üç tip uyku apnesi vardır. Bunlar merkezi apne (santral) , obstrüktif apne (tıkayıcı) ve merkezi ve obstrüktif apne karışımıdır.

Merkezi uyku apnesi

Merkezi uyku apnesi, beynin uyku sırasında solunum kaslarını harekete geçirememesinden kaynaklanır.
Tıkayıcı uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunun çökmesinden kaynaklanır.

Tıkayıcı uyku apnesi

Tıkayıcı uyku apnesinin komplikasyonları arasında yüksek tansiyon, felç, kalp hastalığı, otomobil kazaları ve gündüz uykululuk yanı sıra konsantre olma, düşünme ve hatırlama güçlüğü yer alır. Tıkayıcı uyku apnesi, öykü, fizik muayene ve polisomnografi (uyku çalışması) ile teşhis edilir ve değerlendirilir.

Uyku Apnesi Belirtileri ve Uyarı İşaretleri

Uyku apnesi veya uyku sırasında kısa süreli nefes almanın kesilmesi gece semptomlarının yanı sıra gündüz veya uyanma saatlerinde rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Geceleri uyku apnesi genellikle aşağıdakilerle ilişkilendirilir:

Horlama, nefes nefese huzursuzluk ve kalitesiz uyku (uykusuzluk)

Uyku apnesi olanların yapması gerekenler

Uyku apnesine sahip bazı kişiler diş hekimi tarafından, alt çeneyi öne iterek hava yolunu açmaya yarayan özel bir aparat kullanabilirler.

Bazı uyku apnesi sahiplerine ise geniz eti, küçük dil gibi hava yolunu daraltan dokularını azaltan organlar için operasyonlar uygulanabilir.

Ayrıca uyku apnesi olanlara sigara ve alkolü bırakmaları, kilolarını kontrol altına almaları, düzenli olarak spor yapmaları, uykudan hemen önce ağır yemekler yememeleri, yan pozisyonda uyumaları tavsiye edilir.