Eğitim

YKS 1. Oturumda Niçin Fen ve Sosyal Testi Olmalıdır?

YÖK, üniversiteye giriş sınav sistemini değiştirdi ancak tartışmalar devam etmektedir. Özellikle 1. oturumda sadece Türkçe-Matematik derslerinin olmasına tepkiler var. Bu haberimizde YKS 1. oturumunu değerlendireceğiz.

TYT’nin Türkçe ve Temel Matematik esaslı olmasının ve kapsamında Sosyal Bilimler ile Fen Bilimleri’nin bulunmamasının sebebi nedir?

YÖK, “TYT’de adayın bilgisinin değil temel yeterliliklerin belirlenmesi esastır. Bu kapsamda bu testte Türkçe ve Temel Matematik sorularının yer alması hem sözel, hem de sayısal açıdan temel yeterlilikleri belirlemek için kâfi görülmektedir. Diğer bir ifade ile MEB’in orta öğretime geçiş için yeterli kabul ettiği bütün derslerin kazanımlarının ve bu kazanımlara dair öğrenci başarısının bir daha sorgulanması yerine; temel yeterliliklerin genel çerçevesi ve kazanımları değerlendirilecektir. Dolayısıyla TYT, okul dışı öğrenme kaynaklarına bağımlılığı azaltacaktır.” şeklinde açıklama yapmıştır.

YKS’ye Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir?

1- İlk oturumda ne yaptığını bilmeden ikinci oturuma girecek olan birçok öğrenci ağır baskı yaşayacaktır, üstelik barajı belki geçerim umuduyla barajı geçemeyen yüzbinlerce öğrenci 2. aşamaya girecek ve hem gereksiz yere sınav parası ödenecek hem de gereksiz yere çok büyük bir iş yükü oluşacaktır.

2- Soru sayısının azaltılması bir sorunun etkisini artıracak bu durum öğrenciler üzerinde baskı oluşturacaktır.

3- Soru sayılarının azaltılması bir sorunun etkisini artıracak ve sonuçların ölçme değerlendirme açısından güvenirliliğini azaltacaktır.

4- En önemlisi lise hayatı boyunca öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre çalışmaları önlenecek, herkes tek tip Türkçe-Matematik ağırlıklı çalışmaya zorlanacaktır.

5- Sözel alanı iyi olan öğrenciler matematik yapamadığı için istediği bölüme yerleşemeyecektir.

6- Fen bilimleri ve Sosyal Bilimler alanının istihdam boyutları, özel sektör ve mezunlar düşünüldüğünde bu alandaki kişilerin işsiz kalması, iş bulamaması durumu söz konusudur.

7- Türkçe ve Matematik alanlarında özel derslere ilgi daha da artacaktır, bu da fırsat eşitliği sağlamamış olacaktır.

8- YKS düzenlemesi bu şekilde devam ettiği sürece Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe alanlarını tercih edecek öğrenciler azalacaktır. Bu alanlar değerini yitirecektir.

ÖNERİLERİMİZ

YKS 1. oturumda Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler testlerinin de yer alması gerektiğini düşünmekteyiz. 1. oturuma 20 soruluk Fen Bilimleri, 20 soruluk Sosyal Bilimler testinin eklenmesiyle tartışmalar sona erecektir. 40 Türkçe ve 40 Matematik testi ile birlikte toplamda soru sayısı 120 yapacaktır. Söz konusu alanların öğrencilerin puanına katkısı da sözel-eşit ağırlık-sayısal öğrencileri için farklı olacak şekilde düzenlenmesi olumlu olacaktır. Yani 1. oturumda sözel öğrencisi çözemediği matematik yerine sosyal bilimler testi çözerek istediği bölüme yerleşebilmelidir. Sayısal öğrencisi Türkçe yerine Fizik-Kimya-Biyoloji çözerek istediği bölüme yerleşirse daha ayırt edici olacaktır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum

  1. hadi inşAllah çok yazı yazdık yök e inşAllah kabul edilir

  2. Soru sayılarının arttırılması ve sınavın 2 farklı güne yayılmasında bende hemfikirim. Ama tyt ye getirilmesini istediğiniz sosyal ve fen testlerine sonuna kadar karşıyım. Adı üstünde TEMEL YETERLİLİK TESTİ. Burda öğrencilerin sayısal ve sözel alandaki kabiliyetleri basit soru tipleriyle ölçülecek ve YKS de asıl bilgi sınavı sunulacak ve eşit şartlarda yeterlilik testinden geçen öğrenciler burda kendi alanlarına yönelik fen türkçe matematik gibi testleri çözecektirler. Diğer derslerin öneminin azaldığını düşünmüyorum ve türkçesi iyi olmayan bunu çözsün sayısalı iyi olmayan çocuk şunu çözsün yaklaşımları sonuna kadar yanlıştır. BU ÜLKEDE TEMEL SEVİYEDE BİLE OLSA TÜRKÇE VE MATEMATİK GİBİ 2 KİLİT DERSİ BİLMEYEN VE BİRİKİMİ OLMAYAN HİÇBİR ÖĞRENCİNİN ÜNİVERSİTE SIRALARINA LAYIK OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM…

  3. iki güne yayılmış dört oturum 100 er soruluk her puan türünün tercihe göre farklı oranda etkisi olsun en güzeli bu sistem olur

  4. Türkçe ile sosyal yeterliliği matematik ile fen yeyerliliğini ölçmek bilim dışıdır.Zeka alanlarının yeterliliği bilimsel olarak böyle ölçülemez.Sosyal ve fen eklenmelidir..

  5. sözel öğrenci fen çözmek zorunda değil. eşit ağırlıkçı fen çözmek zorunda değil. sayısalcı da aynı şekilde sosyal çözmek zorunda değil. 1. oturum gayet doğru. sistemdeki hata 2. oturumdaki soru sayılarının azlığında. bence sınav iki haftaya yayılmalı ve 2. oturumdaki soru sayıları artırılmalı. doğru olanı yanlışa çevirmek yerine, yanlışı doğruya çevirmek esas amacınız olmalı. sağlıklı düşünebilmeniz dileğiyle….

  6. Fen çözmeden fenle ilgili önlisans programına nasıl öğrenci alıncak…matematik bilmesi feni biliyor anlamına gelmez bu sistem düzeltilmezse çöker…sadece dört yıllık bölümlere göre düşünülüp yorum yapılıyor ki bu yanlış…

  7. İnşAllah bu dediğiniz olmaz 1. Oturumda sadece turkce matematik olur sizde millete öneri sunmayı

  8. Pardon da neden 20 şer soru olsun sosyal ve fen ? Giden geleni aratır diye boşa demiyolar deneme tahtası olduk türkçe ve matematik değerli ama sosyal ve fen değil adam gibi ygs gibi yapın ilk oturumu 2. Oturumda yapın değilikliği her ders eşit ! Kafalarına göre yorum yapıyo herkes