• Haberler
  • Gündem
  • Herkesin evinde var: Mutfaktaki saatli bomba hastanelik ediyor!

Herkesin evinde var: Mutfaktaki saatli bomba hastanelik ediyor!

Yemek yaparken zamandan tasarruf etmenin yanı sıra lezzetli yemekler yapmak için hemen hemen herkes düdüklü tencere kullanıyor.Ancak son günlerde düdüklü tencere patlaması sebebi ile yaralanıp hastanelere başvuranların sayısı artmaya başladı.

Yemek yaparken zamandan tasarruf etmenin yanı sıra lezzetli yemekler yapmak için hemen hemen herkes düdüklü tencere kullanıyor. Ancak son günlerde düdüklü tencere patlaması sebebi ile yaralanıp hastanelere başvuranların sayısı artmaya başladı. Konuya ilişkin uzman isim, düdüklü tencere için “Mutfaktaki saatli bomba” tanımını yaparak kullananların dikkatli olması gerektiğini açıkladı.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 22 Mart’tan bu yana 6 kişi düdüklü tencere patlamasından kaynaklanan yaralanma sebebi ile başvurdu. Ağır yanıklara neden olan düdüklü tencere mutfaktaki saatli bomba olarak tanımlanıyor. Bu ürünün havasını doğru bir şekilde almadan açmak, ne yazık ki ürünün bomba gibi patlamasına neden oluyor.

"CAN HAVLİYLE ÜZERİME SU TUTTUM"

Düdüklü tencerenin patlaması ile ağır bir şekilde yaralanan ve 5 gündür hastanede tedavi gören 45 yaşındaki Nazife Çakır tencerenin tam olarak soğumasını beklemeden açtığını söyleyerek, olayı şu şekilde anlattı:

“Tencereyi biraz havası çıksın, daha çabuk soğusun diye camın önüne koydum. Sonra üstündeki düğmesini açtım. Biraz zaman geçti, delikten hava gelmiyordu. Bu sefer kapağını açayım dedim. Allah'tan camın önünde açıyordum. İçeride açsam belki daha kötü olacaktı, çünkü yemeğin yarısı yere döküldü. Tencere birden patladı. O anda her tarafıma geldi gibi hissettim. Can havliyle üzerime su tuttum. Panikle hastaneye geldik. Kimse benim yaptığımı yapmasın. Tencerenin iyice soğumasını beklesinler”

Haber

SOĞUMADAN SAKIN AÇMAYIN

Şehir Hastanesinin yanık bölümünde görevli olan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, şunları söyledi:

“Son 10 günde 6 vaka geldi. Fritözlerin, düdüklü tencerelerin kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. En ufak hatada bunlar, evdeki bir saatli bombaya dönüşebiliyor. Biz hastalara da soruyoruz, ipuçları elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle düdüklü tencerelerde bir seviye vardır. Onun aşılmaması gerekiyor. Oradaki basıncı düşüren mekanizmalarda düdük diye tabir ettiğimiz kısmın tıkanmaması için katı yiyeceklerin orayı tıkamayacak şekilde içine konulması gerekiyor. En önemli şey de soğutma aşaması. En çok gördüğümüz travmalar da bundan kaynaklanıyor. Hasta, 'Herhalde erken açtım' diyor. Yeterince soğutamadıkları durumda, hızlı açmaya kalktıklarında kapak bir anda patlıyor. Bazen kapak hastaların başına, gövdesine veya yanındaki kişiye isabet edebiliyor”

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme