İşkur İş İlanları

İŞKUR TYP kapsamında okullara güvenlik ve çevre temizliği alanında 693 iş ilanı yayınladı

Okullara güvenlik görevlisi, temizlik personeli ve çevre temizliği kapsamında alınacak personellere verilecek sosyal haklar, çalışma koşulları ve diğer detay haber içeriğinde detaylı olarak anlatılmıştır. Peki TYP başvuru koşulları nelerdir? Hangi şehirlerde TYP alımları devam ediyor? İşte ayrıntılar…

İŞKUR aracılığı ile TYP kapsamında 49 şehirde il/ilçe okullarında MEB bakım onarım ve temizlik, MEB Güvenlik ve MEB çevre düzenlemesi ile ilgili alanlarda binlerce personel alımı yapılacaktır. TYP başvuruları birçok ilde başlamış fakat son başvuru tarihi sona ermiştir. Bu sayfada yayınlanan ilanların son başvuru tarihleri yarından başlamak üzere illere göre 23 Eylül 2019 tarihine kadar devam etmektedir. Okullarda güvenlik görevlisi, MEB bakım onarım veya temizlik personeli olarak iş imkânı arayan binlerce işsiz vatandaş, İŞKUR tarından TYP kapsamında hangi şehirlerde personel alımının devam ettiğini ve TYP iş başvurularının nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte cevabı

HANGİ ŞEHİRLERDE İŞKUR TYP BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR?

Aşağıda İŞKUR TYP kapsamında personel alımı yapan toplam 49 şehrin isimleri bulunmaktadır. İlan içeriğinde bu şehirlerin hangi ilçelerinde personel alımı yapıldığı ayrıca belirtilmiştir.

Muğla Elâzığ Trabzon Gümüşhane Karaman Kırşehir Yalova Bilecik Iğdır Erzurum Ardahan Ağrı Antalya Artvin Eskişehir Samsun Isparta Kırklareli Sinop Çanakkale Ankara Rize Bolu Bayburt Manisa Nevşehir Edirne Aksaray Çankırı Kahramanmaraş Mardin Yozgat Aksaray Ordu Van Burdur Kayseri Malatya Adana Tekirdağ Tunceli Düzce Batman Siirt Hatay Amasya Muş Şırnak ve Denizli

İŞKUR TYP İŞ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İlan altında, İŞKUR TYP başvuru sayfasına ait link verilmiştir. Verilen linki tıklayarak hangi il ve ilçelerde personel alımı yapıldığını göre bilir ve belirtilen TYP numaraları ile başvuru ekranından e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra iş başvurusu kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Bu TYP ilanlarına başvuru yapmadan önce, TYP nedir? TYP başvuru koşulları ve diğer detayları öğrenmenizde fayda vardır.

TOPLUM YARARINA PROGRAM (TYP) NEDİR?

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.

KATILIM ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye iş Kurumu’na kayıtlı işsiz olmak,

18 yaşını tamamlamış olmak,

Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,

Öğrenci olmamak (Açık öğretim ve açık lise öğrencileri hariç),

KATILIMCILAR NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Noter kurası yöntemi,

Liste yöntemi,

Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi.

İstihdamında güçlük çekilen aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilecektir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste’ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.

Kadınlar,

35 yaş üstü bireyler,

Engelliler,

Eski hükümlüler,

Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar,

TYP’nin başvuru süresi sona erdikten sonra yeni katılımcı başvurusu alınamaz.

2017 yılında, TYP katılımcı seçiminde hakkaniyetin ve toplumsal huzurun sağlanması adına ‘’başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği’’ ve ‘’ADNKS’ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP’ye katılamayacağı’’ yönünde de düzenlemeler getirilmiştir.

KATILIMCILARA HANGİ ÖDEMELER YAPILMAKTADIR?

Asgari ücret (2.020,90 TL)

Vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri (1.113,14 TL)

TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR?

Çevre temizliği

Kamusal altyapının yenilenmesi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması

Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması

Ağaçlandırma

Park düzenlemeleri

Vadi ve dere ıslahı

Erozyon engelleme çalışmaları

TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR?

TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. 27.09.2017’de, 01.01.2018’den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmiştir.

TYP’DE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?

TYP’de haftalık çalışma süresi kırk beş saattir.

KİMLER TYP’DEN YARARLANAMAZ?

İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) yararlanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz.

Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.

Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.

Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.

Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.

TYP’DEN İKİNCİ KEZ YARARLANILABİLİR Mİ?

TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir.

Bir katılımcı 27.09.2017 tarihinden itibaren TYP’den en fazla 24 ay yararlanabilir.

TYP’DE İZİN SÜRESİ VE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADARDIR?

Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur.

Ancak katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresince 14 gün ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.

YÜKLENİCİ SORUMLULUKLARI

Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenicinin sorumlu olduğuna ve yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödemenin yükleniciden yasal faizi ile birlikte tahsil edileceğine dair hüküm getirilmiştir.

Yüklenicinin katılımcılar için vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin ödemeleri ilgili kurumlara yapmaması durumunda yükleniciye süreli ihtarda bulunulacağına, verilen süre içerisinde ilgili ödemelerin yapılmaması durumunda yüklenici kurum ile düzenlenen tüm TYP’lerin sonlandırılarak yüklenici ile otuz altı ay süreyle bu yönetmelik kapsamında kurs ve programlar düzenlenmeyeceğine ilişkin hüküm getirilmiştir.

TYP’lerde yüklenici kuruma yapılan ödemelerden yüklenici kurum gerekli ödemeleri yaptıktan sonra fazla tutar kalması halinde, söz konusu tutarın Kuruma iade edilmesi gerektiğine dair hüküm getirilmiştir.

ÖZEL GÜVENLİK ALIMI RESMİ GAZETE’DE

Resmi Gazete aracılığıyla yönetmelik yayımlayan Türkiye İş Kurumu, aktif iş gücü hizmetleri kapsamında 3 Eylül tarihinde şu maddeleri yayımlamıştı;

MADDE 1 – 12/3/2013 tarihli ve 28585 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 8 – (1) 2019-2020 ve 2020-2021 eğitim öğretim yıllarında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik Toplum Yararına Program düzenlenebilir. Bu şekilde düzenlenecek programlarda 65 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri ve dördüncü fıkrasında yer alan belirli bir mesleğe yönelik TYP’lerin değerlendirilmeye alınmayacağına yönelik hüküm uygulanmaz.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü yürütür.

Başvuru linki; 

https://esube.iskur.gov.tr/Typ/TypArama.aspx

İŞKUR TYP kapsamında okullara güvenlik ve çevre temizliği alanında 693 iş ilanı yayınladı

İŞKUR TYP kapsamında okullara güvenlik ve çevre temizliği alanında 693 iş ilanı yayınladı

İŞKUR TYP kapsamında okullara güvenlik ve çevre temizliği alanında 693 iş ilanı yayınladı

Bir Yorum

  1. mersinde neden yok bazı okullarda õğrenci velileri okulda sınıfları temizliyorlar buna nasıl bir çözümü yok iskur buna bulmuyor çözüm