- Haberler
- Gündem
- İstanbullular için korkutan uyarı yapıldı: Büyük Marmara Depremi yolda! 6.9 şiddetinden büyük olacak...
İstanbullular için korkutan uyarı yapıldı: Büyük Marmara Depremi yolda! 6.9 şiddetinden büyük olacak...
Marmara Bölgesi'nde yaşayan yurttaşların ve yakınlarının yıllardır korkuyla beklediği Büyük Marmara Depremi'ne dair endişe veren bir açıklama daha Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.
Marmara Bölgesi'nde yaşayan yurttaşların ve yakınlarının yıllardır korkuyla beklediği Büyük Marmara Depremi'ne dair endişe veren bir açıklama daha Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç'tan geldi. Oruç, önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini kaydederek herkesi uyardı.
Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun uzunca bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini açıklayan Oruç, "Beklenen İstanbul depremi derken aslında Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzunca bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini anlıyoruz aslında ve bu bizi korkutuyor açıkçası. 1500’lü yıllar ve 1755 ve 1894 yılından sonra günümüze kadar geldik. Marmara Denizi içerisinde 6.9’dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığını artık çok yüksek görüyoruz. Dolayısıyla bu sessizlik bizi korkutuyor" dedi.
FAYIN KAYMA HIZI ARTIYOR
Silivri'deki depreme dikkat çeken Oruç şöyle devam etti:
"Birkaç yıl önce Silivri'de 5.8 orta büyüklükte bir deprem meydana gelmişti. Bu orta Marmara koluna özgü bir deprem olarak ben yorumladım. Asıl sessizliğini koruyan Adalar ve Ganos koludur. Adalar kolu 1894, Ganos 1912 yılında yıkıcı depremi üretmiştir. Bunlar periyodik depremler değil. Ama Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kolları çok fazla deforme oluyor. Batıya doğru geldikçe kayma hızı çok artıyor. Kayma hızının arttığı çok fazla deformenin olduğu kabuksal ortamda yıkıcı deprem beklersiniz. Biz genç aktif tektonik kuşak içerisindeyiz. Burada kayma hızı yüksek olan fay zonu içerisinde yaşıyorsak yıkıcı depremin çok fazla uzamamasını düşünmek gerekir. Onun için elimizde İl Afet Risk Azaltma Planı’ndan başka silahımız yok. İRAP'ın eylemlerini doğru bir şekilde hayata geçirmemiz lazım."
Bakmadan Geçme





