Personel Alımı

2017 Yılı Kamu Personeli Alımlarında Mülakat ve Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılacak?

Kamu kurum ve kuruluşlarına 2017 yılı içerisinde yapılacak personel alımlarında, seçici davranılacağı ifade edilmiş, buradan hareketle sadakat ve liyakatın sağlanılması üzerinde çaba sarfedileceği aktarılmıştı. Gerek bakanlar, gerekse başbakan tarafından kamuda güven ortamının sağlanmasının önemli olduğunun altı çizilmişti.

Bu kapsamda da 2017 yılının personel alımlarındaki sayının, daha önceki yıllara oranla az tutulacağı, cimri davranılacağı ifade edilmişti. Yapılacak tüm alımlarda bu güven ortamının sağlanmasına çaba harcanacağı için, adayların kafalarında yer alan bazı soru işaretleri var. Bunlardan birincisi, kamuya personel alımlarında mülakat uygulaması olacak mı şeklinde yöneltiliyor. Diğer bir soru işareti ise güvenlik soruşturması oluyor. Şimdi bunlara yanıt vermeye çalışalım:

1. Kamuya personel alımlarında mülakat uygulanacak mı?

Yapılan alımlarda ve sonraki süreçlerde mülakat sistemi devam edecek. Kamunun her pozisyonu için mülakatlar uygulanacak. Ancak bu mülakatların uygulanışlarında nasıl bir sistem geliştirileceği bilinmiyor. Bilindiği üzere mülakat uygulaması özellikle öğretmenlerin alımlarında epey sancılı bir sürecin oluşmasına neden olmuş, tepki toplamıştı. Hatta mülakatların videoyla kayıt altına alınması, hak ihlallerinin önüne geçilmesi gerektiği şeklindeki fikirler soru önergeleri olarak vekillerce sunulmuştu.

2. Güvenlik soruşturması nasıl yapılacak?

Kamuya personel alımı veya bağlı kuruluşlara yapılacak olan alımlarda, güvenlik soruşturması getirildi. Bu güvenlik soruşturmasında; adayların örgüt, dernek bağlantıları, terör örgütlerine olan bağlantısı, irtibatı, ailesinde kamu zararına, devlet ve vatan zararına faaliyetleri olup olmadığına göz atılacak.

NOT: Kamupersoneli.net tarafından hazırlanan bu haber  “www.kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmeden kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır.