Kamu Personelleri

3 Milyon Kamu Çalışanını Yakından İlgilendiren Kanunda Değişiklik Yapılıyor

Türkiye’de 3 Milyon 100 bini aşkın kamu çalışanı bulunuyor. Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren kanun düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonu altında yürütülen çalışmalarda taslak belli olmaya başladı.

1969 Yılından Bu Yana Yürürlükte Olan Kanunda Değişikliğe Gidiliyor

1965 yılında yazılıp 1969 yılında yürürlüğe giren ve hala yürütlükte olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) düzenleniyor. Geçen hafta konuyla ilgili bürokratlar kanun üzerinde değişikliği masaya yatırdı. Kanun değişikliğindeki amaç devlet memurlarının daha aktif ve verimli çalışmasını sağlamak.

Memur ve İşçi Ayrımı Olmayacak

Çalışmalarda iki ana başlık dikkat çekiyor. Bunlardan birincisi tüm memurların ve işçilerin kamu çalışanı kapsamına getirilmesi. Yani devlet kurumlarında çalışan işçi ve memur arasındaki fark kaldırılacak ve tek bir statü altında tüm çalışanlar toplanacak.

Memura Yargı Yolu Açılıyor

Yeni çalışmalarda dikkat çeken diğer bir başlık ise disiplin hukukuyla ilintili. Bu çerçevede memurlara tanınan yargı güvencesi zırhında bazı sınırlamalar olması planlanıyor. Örnek verilecek olursa herhangi bir suç işleyen kamu çalışanının devlet memurluğundan çıkarılması daha basite indirgenecek.Çalıştığı devlet kurumu tarafından iş akdi feshedilen memura yargı yolunun açılması daha basit hale getirilecek. Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bürokratlarının birlikte yürüttüğü taslak çalışmada ücretlerin değiştirilmesi konusunda herhangi bir düşünce bulunmuyor. Maliye Bakanlığı‘na yakın kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre bu sene içerisinde çalışmaların tamamlanması düşünülüyor.

Devlet memurlarına hali hazırda yürürlükte bulunan kanun çerçevesinde yargı güvencesi olduğuna dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ise Anayasa’da değişiklik yapılmadan sorunların çözüme kavuşmasının oldukça zaman alabileceğini dile getiriyor. 

Yapılan çalışmalarda memurlara verilen ödül sistemi üzerinde de değişikliğe gidileceği ve memurların çalışma şekillerine göre ilgili kurumca belirlenen standartları yerine getirmeleri halinde çeşitli ödüllerin verilebileceği söyleniyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK)  Çalışmalarının 2016 sonuna doğru netleşip kanunlaşması bekleniyor.

Kamupersoneli.net

Bir Yorum

  1. Memur ve işçi bir olacaksa, memurlara da işçilere ödendiği gibi senede 6 maaş ikramiye ödenmeli. Emekli maaşları da eşitlenmeli. Sadece memurların iş güvencesini kaldıracak bir düzenlemeyi hiç bir memur kabul etmez. Milletvekillerinin de dokunulmazlıkları kaldırılmalı. Savcılar, yolsuzluk iddiaları için meclisten izin almamalı

  2. Her yerde işçi memurdan yüksek maaş almıyor. Mesela tcdd makinist görevini icra edenler memur-işçi ayrımı içinde aynı işte eşit şekilde çalıştıkları halde işçi memurdan fazla değil memur makinist işçi makinistten nerdeyse 2 kat fazla maaş alıyor. Üstelik her kuruma yıpranma dağıtılırken tcdd de yıpranma kaldırılıyor.
    Sesler duyurmak için yorumlar okunmak içindir.