Kamu Personelleri

60 Bin JÖH, PÖH ve Korucu Alımı Yapılacak! 2019 JÖH, PÖH ve Korucu Alımları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha önce yaptığı açıklamalarında her yıl Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 25 bin jandarma alımı yapılacağı ifade etmişti.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamalarında jandarma alımı hakkında “2021’e kadar jandarmamızı profesyonel hale getiriyoruz, 2016’dan bugüne kadar 42 bin 174 uzman jandarma aldık, toplam sayımız 195 bine ulaştı. Her yıl 25 bin jandarma alacağız ve profesyonelliği tamamlayacağız. Sahil güvenlikte de geçen yıl yaklaşık 647 personel alımı yaptık.” ifadelerini kullanmıştı.

Jandarma personel alımlarının ne zaman yapılacağı hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklama yapmazken genel şartlar hakkında da bilgi paylaşımı yapılmadı. 

ALIMLAR HANGİ BRANŞTA YAPILMALIDIR?

Bakan Soylu’nun açıklamalarının ardından adaylar tarafından sitemiz çok sayıda geri bildirim gönderildi. Sitemize gönderilen geri bildirimlerde adaylar jandarma alımları branş dağılımı hakkında taleplerini belirttiler. 

Adaylar Jandarma Özel Harekat, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı, Jandarma Özel Operasyon Timi ve Uzman Çavuş branşlarında yapılmasını talep ediyorlar. 

Peki size göre alımlar hangi branşta gerçekleştirilmelidir? Genel şartlar hakkında talepleriniz neler? Sayfanın alt kısmındaki yorum bölümünden taleplerinizi belirtebilirsiniz. 

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde birçok birim ve birçok tim bulunuyor. Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri de bunların arasında yer alan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözde timlerinden birisidir. 

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki JİTEM, JÖAK, JOPER ve JÖH seçkin birimler arasında yer almaktadır. Peki kimler nasıl Jandarma Özel Harekat timlerine katılabilir? JÖH timlerinde bulunmak için başvurular nasıl olacak? Bu konu hakkında tüm detayları kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz…

JANDARMA PERSONELİ ALMANIZ GEREKİYOR

Jandarma Özel Harekat timlerinde kendine yer bulmak isteyen adayların öncelikle Jandarma Genel Komutanlığı personeli (Subay, Astsubay, Uzman Jandarma, Çavuş, Sözleşmeli Uzman Çavuş gibi) olması gerekmektedir.

ASKERLİĞİN BİTİMİNE 6 AY KALA BAŞVURU YAPILABİLİR

İstisnai durumlar haricinde Jandarma Özel Harekat timlerine başvurularda gönüllülük esastır. JÖH timlerinde yer almak isteyen adayların askerliklerinin bitimine 6 ay kala Jandarma Özel Harekat başvurusu yapmaları gerekmektedir. Ancak ‘başvuru yaptım kabul edildi artık JÖH üyesiyim’ deme şansınız yok. Başvuruların ardından adayın şartları ve diğer tüm kriterleri taşıması gerekmektedir. Şartlara haiz olan ve mülakatları geçen adaylar Jandarma Özel Harekat kapsamında eğitime alınacaktır.

Jandarma Özel Harekat eğitimlerini de başarı ile tamamlayan adaylar artık Jandarma Özel Harekat timleri arasında yerini alacaktır. 

Tüm bunların yanı sıra JÖH timlerine katılmak için Jandarma Genel Komutanlığı dışardan da alım yapmaktadır. Bunun için ilan yayımlanır, şartları sağlayan adayların başvuruları kabul edilir. Ayrıca başvurusu kabul edilen adaylar sınava ve mülakata tabi tutulur. Sınavı ve mülakatı geçen adaylar eğitim sürecini de başarı ile tamamlarsa JÖH timlerine katılabilir.

GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak, en az lise ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak, nüfus kaydına göre 01 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yirmi (20) yaşından gün almış olmak ve yirmi yedi (27) yaşını bitirmemiş olmak, sözleşmeli erbaş ve erlerden en az üç yıl görev yapmış, müteakip sözleşme süreleri içerisinde ve 01 Ocak 2017 tarihi itibariyla yirmi dokuz (29) yaşını bitirmemiş olmak, seçme sınavlarını başarılı ile geçmek, sevk edildikleri hastanelerden TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak “Komando Uzman Erbaş Olur veya Uzman Erbaş Olur ” kayıtlı sağlık raporu almış olmak.

En az 164 cm boyunda olmak koşuluyla, internette yayımlanan kılavuzdaki Boy-Kilo Tablosunda belirtilen değerler içerisinde bulunmak, askeri öğrencilikle ilişiği kesilmemiş olmak, Türk Silahlı Kuvvetlerinde. J.Gn.K.lığında ve Sahil Güvenlik K.lığında daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak, güvenlik soruşturması olumlu olmak.

 Verilen ceza. ertelense. seçenek yaptırımlara çevrilse, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse veya affa uğrasa dahi; Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız. kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma. Devlet sırlarını açığa vurma suçları ile askerlik hizmeti sırasında firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından dolayı yahut 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan mahküm olmamak.

Taksirli suçlar hariç olmak üzere diğer suçlardan adli veya askeri mahkemeler tarafından otuz günden daha fazla süreli hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile mahküm olmamak, taksirli suçlar nedeniyle altı ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahküm olmamak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak.

Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için internette yayımlanan kılavuzdaki Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesi almış olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olmak, dilinde pelteklik, tutukluk ve kekemelik gibi konuşma özrü bulunmamak.

Bu şartlar yeni alımlarda değişkenlik gösterebilir. 

TERHİS ŞARTI YOK

Jandarma Genel Komutanlığı, uzman erbaş alım ilanına başvurularda, askerlik hizmetini yapmış olmak şartı bulunmamaktadır. Halen silahaltında bulunanlar da başvuru yapabilecek.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın teşkilat yapısı olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlanması için yapılandırma çalışmaları devam ederken askeri personel alımları için de hazırlıklar yapılmaya başlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar daha önceki yaptığı açıklamalarda Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görevlendirmek üzere kadınlarımız ve erkeklerimiz arasından 4 bin civarında astsubay alımı yapacağız ifadelerini kullanmıştı.

2018 yılının Nisan ayında 3500 astsubay alımı yapılmıştı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada astsubay alımlarının 2019 yılında da artarak devam edeceğiniz belirtmişti.

10 BİN 700 PÖH İHTİYACI VAR

PÖH (Polis Özel Harekat) alımları ile ilgili bir çok kaynaktan bir çok söylem ve haber görmüş olabilirsiniz. Fakat bu haberler gerçeği yansıtmıyor. 2019 yılında PÖH alımları yapılıp yapılmayacağı maalesef belirsizliğini koruyor. Adaylar tarafından PÖH alımı bekliyor.

Adaylar alımların lise mezuniyetine göre yapılmasını talep ediyor. Ancak böyle bir personel alımı PÖH tarihinde ilk kez yapılmıştı ve devamında yapılmayacağı tahmin ediliyor. 24. dönemde de PÖH alımların olmayacağı ve meslek içinden alımların gerçekleştirileceği de iddialar arasında yer alıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan PÖH ihtiyacı 10 bin 700 olarak belirtilmişti.

YAŞ ŞARTI

18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olanlar Polis Özel Harekat başvurusunda bulunabilirler.

2017 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1990 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.

2018 PÖH Yaş Şartı: 31 Aralık 1991 ve sonrasında doğanlar, 18 yaşını tamamlamış olmak şartıyla Polis Özel Harekat alımlarına başvurabilirler.

ADAYLARDA ARANILACAK NİTELİKLER

Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere POMEM’lere başvuru yapacak adaylardan,

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

En az lise veya dengi okul olmak üzere, ön lisans, lisans veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1989 ve sonrasında doğanlar),

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

2019 yılı PÖH alımının ne zaman yapılacağı hakkında net tarih verilmedi. Bunun yanı sıra PÖH alımı için net bir söz verilmedi. Ancak bu yıl içinde PÖH alımı için ilanın yayımlanması beklenmektedir. 

2018 yılının Kasım ayı içerisinde yayımlanan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 10 bin yeni kadronun verildiği açıklanmıştı ve Bakan Soylu yaptığı açıklamalarda ise 10 bin 500 alım için çalışmaların yapıldığı duyurmuştu.

2019’DA PÖH ALIMI YAPILACAK MI?

2019 yılının ilk ayını tamamlamak üzere olduğumuz şu günlerde adayların en çok araştırdığı konulardan biri de 2019 yılında PÖH alımının olup olmayacağıdır. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda bu soruya şöyle cevap vermişti.

“2019 yılında özel harekat polisi alımı yapacağız. Polis Akademisi Başkanlığı’na, personel ihtiyaç analizi yapılması için talimat verdik. Personel ihtiyaç analizinin tamamlanmasından sonra kadın-erkek özel harekat polisi alımı için ilana çıkılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Polis Akademisi Başkanlığı’nda şuan için eğitimlere öncelik verildiği için analiz ve rapor çalışmalarının Mart ayına kadar devam etmesi bekleniyor. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine hazırlayacağı ihtiyaç analiz raporuna göre de kadın-erkek alım sayısı, kadro dağılımı gibi önemli kriterler belli olacak.

Buna göre 24. POMEM ilanlarının polis memuru alımı için yayımlanacağı tahmin ediliyor.

Bilindiği gibi Başbakanlık tarafından yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile köy korucularının ismi güvenlik korucusu olarak değiştirildi.  Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde 47 bin 510 güvenlik korucusu görev yapıyordu. Yeni çıkan kanun kapsamında bu güvenlik korucularından bazıları emekli edildi.

45 – 50 YAŞ ARALIĞI EMEKLİ EDİLDİ

Yaşları 45 ile 50 arasında olan güvenlik korucuları emekli edildi. Bu kapsamda Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki 47 bin 510 güvenlik korucusundan 18 bin 66’sı emekli edildi. Emekli edilen güvenlik korucularının yerine aynı sayıda genç güvenlik korucusu alımı yapılacağı ifade edilmişti. Ayrıca aylar önce yapılan açıklamalarda 7 bin 250 güvenlik korucusunun daha istihdam edileceği belirtilmişti. Bu kapsamda toplam 25 bin 316 güvenlik korucusu istihdam edilecekti.

GÜVENLİK KORUCUSU SAYISI 54 BİN 760’A ÇIKACAK

 
Bu kapsamda güvenlik korucularının sayısı 54 bin 760’a çıkacaktı. Alım yapılacak güvenlik korucularının yaşları 22’nin altında 30’un üstünde olmayacak. Ayrıca gönüllü olarak güvenlik korucusu olacakların yaşının da 37’yi geçmemesi gerekmektedir.
“OLUMLU BİR YANIT BEKLİYORUZ”

Konu ile ilgili olarak Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen bir açıklama yapmıştı. Ziya Sözen açıklamalarında korucu maaşlarının memur maaşları ile eşitlenmesi için İçişleri Bakanlığı ile bir görüşme yaptıklarını belirtmişti. Ziya Sözen açıklamalarında “Bakanlıktan maaşların eşitlenmesi hakkında olumlu bir yanıt bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

AÇIKLAMA YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Yaşanan gelişmeler böyle olmuştu ancak herhangi bir gelişme meydana gelmedi. Aylar öncesinde yapılan açıklamalara göre 25 bin güvenlik korucusu alınacak ancak henüz ilan yayımlanmadı. Konu ile ilgili olarak adaylar sitemize geri bildirim göndererek ilanın bir an önce yayımlanmasını talep etmekle beraber ne zaman yayımlanacağına ilişkin bir açıklama yapılmasını da talep ediyorlar. Kamupersoneli.net olarak söz konusu ilanın ne zaman yayımlanacağına ilişkin yetkililerden bir açıklama yapılmasını talep ediyoruz. 

Bir Yorum

  1. Jandarma Komutanlığı her sene meslek dalında alımlar yapıyo lojistik alnında oluyo komando ve Asayiş nadir oluyo komAndo ve asayiş

  2. pöhlerde ve polislikde yaş siniri 34 olmali bence johler de 30 olmali.

  3. Hakkariden emrah koruculuktan uzmanliğada geçiş olmasini istiiyoruz

  4. Allah rizasi icin bayan alimi olsunnnnnnnnnnnnnnn ister korucu ister pöh ister jöh ama bayan alimi olsun

  5. Olsun artik pöh alımı lutfen bayan erkek alımı eşit olsun.

  6. 2019 senesi için lise mezunu Pöh alımı bekliyoruz inşAllah olur

  7. Pöh alımında önlisans kpss 65 istensin yada KPSS şartı olmasın

  8. Koruyucu olmak istiyorum bir defa girdim mülakatına ama hep torpil para 40 50 milyara yakın para isteniyor olmayıncada para hep geriliyoruz hakkimız yeniliyor sayın içişleri bakanının sesimizi duymasını istiyoruz haksızlık var sayın bakanım lütfen yardımcı olun..

  9. Pöh olmak istiyorum,lise mezunuyum yaşım 18 ama 9 günlen yaş sıralamara giremiyorum o yüzden yaş kısıtlamasinı düzenlenmesini istiyorum burdan sülayman soyluya duyrulmasını istiyorum gereğini yapılmasına arz ederim şimdiden teşekkür ederim

  10. Bu ülkede cinsiyete ayrımı yapılıyor bizler neyiz peki başka ülkeler de eşitlik var ya biz

  11. Korucular 45 50 yaş arası edildi ama hâlen görev yapmaktalar olumlu bir yanıt bekliyoruz

  12. Sayın bakanım sürekli bekçi ve polis alımları var güvenlik köy korucusu alımları ne zaman olacak lütfen beklemekten bunaldım artık ihtirham ediyoruz

  13. Bende korucu olmak istiyorum korucu yaşı en az 40 kin üzeri olmali

  14. Bende korucu olmak istiyorum korucu yaşı en az 40 kin üzeri olmali

  15. Batman ve cevresinde jöhlerle guvenlik korucusu alimi varmi bilgisi olan bilgi vere bilirmi

  16. Batman ve cevresinde jöhlerle guvenlik korucusu alimi varmi bilgisi olan bilgi vere bilirmi

  17. admin neyin kafasındasın 2019 bitiyo 9 aydır aynı şeyler yazıyon .2020 geldi yahu