Kamu Personelleri

Danıştay Kararını Verdi: Gelir Uzmanı Şefe Bağlı Çalıştırılamaz

Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesi ile değişik 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “şef” ve “şefe” ibaresinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Büro Memur-sen tarafından açılan  davaya ilişkin olarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

ESKİ KARAR:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Gelir Uzmanlarının şefe bağlı olarak çalışması ile ilgili Yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

24/12/1994 günlü, 22151 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliği”nin, 08/02/2015 günlü, 29261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesiyle değişik 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Gelir uzmanları” ibaresinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Danıştay Onaltıncı Dairesince verilen 29/09/2015 günlü, E:2015/16133 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

“….”

Dava konusu düzenleme ile ise, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle gelir uzman yardımcısı olarak girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak gelir uzmanı olarak atanılan kariyer bir mesleğin, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, yoklama memuru, memur, veznedar, tahsildar, icra memuru gibi unvanlardan görevde yükselme suretiyle geçiş yapılabilen “şef” kadrosunun astı olarak kademelendirildiği görülmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuatta, gelir uzmanlarının sorumluluklarıyla sorumlu oldukları amirlerin kimler olduğu, tereddüde yer bırakmayacak şekilde, açıkça düzenlenmemekle birlikte, disiplin amirlerinin vergi dairesi müdür ve müdür yardımcısı olması ve gelir uzmanlığının, mesleğe özel yarışma sınavı sonucu girilerek yeterlilik sınavına tabi tutulmak suretiyle atanılan bir görev olması karşısında; dava konusu düzenleme ile, gelir uzmanlarının, görevde yükselme suretiyle atanılan bir unvan olan şef kadrosunda görev yapan personele karşı sorumluluklarının olduğu hükmüne yer verilmesi suretiyle, şef unvanıyla gelir uzmanı unvanı arasında kariyer ilkesine uygun olmayan bir ast-üst ilişkisi kurulması sonucunu doğuran dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının kabulüne, Danıştay Onaltıncı Dairesinin 29/09/2015 günlü, E:2015/16133 sayılı kararının kaldırılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına, 21.01.2016 gününde, oybirliğiyle karar verildi.

Danıştay 2. Dairesi konuyu esastan görüşmeye alarak  aldığı karar neticesinde bu konuda yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiştir. İdarede bu konuda yürütmeyi durdurma bağlamında şef ve şefe bağlı ibareleri iptal ederek eski uygulamaya döndü. Dolayısıyla gelir uzmanları müdür yardımcısına ;uzman yardımcıları şefe bağlı çalışacaktır. 

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Bir Yorum

  1. mantik olarakta saçmaymiş zaten gelir uzmanı neden sefin altında olsun ki,

  2. bu karara uygun bir görevlendirme yada bir uygulama yapan hiç bir birim yoktu. umarım artık bu alınan kararlar uygulanır

  3. olması gereken buydu teşekkürler danıştay teşekkürler büro memur sen