Emniyet Personeli

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bekçi alımı şartlarında flaş düzenleme! AYM kararını verdi

Anayasa Mahkemesi bekçiliğe girişte önemli bir karar verdi ve bu karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu doğrultuda Gaziantep 2. İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuru görüşüldü ve bu konu hakkında AYM bir karara vardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü bekçi alımı başvurusu için işlenen suçlarla ilgili 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunun 6. maddesinde “….veya 6 aydan fazla hapis…” cezası alanların bekçi olmayacağı ifadeleri yer alıyordu.

AYM KARARINI VERDİ

Anayasa Mahkemesi söz konusu hükmün değişmesi için İdare Mahkemesinin başvurusunu değerlendirdi ve alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu kararda kanuni düzenleme kasten işlenen suçlarla taksirle işlenen suçlar arasında fark yapmadığından, Anayasaya aykırı görüldüğü ve söz konusu hükmün iptal edildiği ifade edildi. Ayrıca mahkeme kamu personeli olmak için müracaat sırasında kasten işlenen suçların kapsam dışında tutulduğuna ve bekçiliğe girişte de bunun dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

AYM tarafından verilen bu kararın kanun koyucu bir karar olmadığı bundan dolayı kararın 3 Aralık 2020 tarihi itibari ile yürürlüğe girdiği yeni yapılacak düzenleme ile 657 sayılı Kanunun 48/A-5 maddesinde yer alan “kasten işlenen bir suçtan dolayı … ay/yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına” ibaresinin 772 sayılı Kanuna eklenmesi gerektiği vurgulandı.

KARARLARIN UYGULANMAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan daha önce açıklamalarda bulunmuştu ve bu açıklamalarında “Anayasanın açık hükümleri karşısında, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması söz konusu olamaz.” ifadelerini kullanmıştı. Bu doğrultuda bekçi alımı başvurularında engel teşkil eden suçlarla ilgili verilen kararın önümüzdeki günlerde düzenlenmesi bekleniyor.

Yayımlanan AYM kararı için TIKLAYIN.

Bir Yorum

  1. Emeklilik yaşı 65, o zaman yaş şartını da 50 yasa çekilsin ki 40 – 50 yaş arasında olanlar da katılabilsin. Lütfen yaş şartını da değerlendirir misiniz?

  2. Keşke yüce mahkememiz AYM şu yaş magdurlarini görse idi 86.87.88.89 DoğumDoğumlular.ve bu torpillere son verseydi halen var

  3. Nasıl memnun olduk anlatamam başka derdimiz yoktu nerde boş işler var onlarla uğraşırlar