Kamu Personelleri

Kadrolu Memur Alımları Sona Mı Eriyor?

 Filan Kurum Mülakatla Alıyor, Biz de Mülakatla Alacağız Dönemi Başlıyor


Kamu personel rejimine yönelik adımlar beklenirken ilerleyen dönemlerde personel alımlarının nasıl yapılacağı da şekillenmek üzeredir. Kamu kurum ve kuruluşları birbirini takip ederek personel alımlarına mülakatı getirmek istemektedirler. Yani her kurum diyecek ki mülakatla alayım, daha liyakatlı ve sadakatli olanı seçmek istiyorum. Filan kurum mülakat yapıyorsa ben de yaparım diyen kurumlar olacaktır. 2017’den itibaren mülakatlı günler memur adaylarını beklemektedir.
 
Merkezi Atamada Sona Doğru Mu?

Kamu personel alımlarında ehliyet, liyakat, sadakat ön plana çıkacak olup bu kriterleri belirlemenin yolu mülakattan geçmektedir.  Dolayısıyla kurumlar merkezi atama yerine mülakatla almak isteyecektir. MEB, öğretmenleri mülakat yaparak aldı, Sağlık Bakanlığı ben de mülakat uygulayacağım diyor. Gümrük Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı (ASDEP ve SYDV alımları), KYK, Kültür Bakanlığı gibi kurumlar mülakatla zaten personel alıyordu. Uzman yardımcılığı ve denetçi yardımcılığı kadrolarına zaten mülakatla alım yapılıyordu. İlerleyen dönemlerde Belediyeler ve Üniversiteler biz de mülakatla almak istiyoruz diyecektir. Sonuç olarak mülakat genel bir personel alımı stratejisine dönüşecek gibi duruyor.
 
Kadrolu Alımlar Bitiyor Mu?

Mülakatla alımlar geçiş yapılacağına göre kadrolu alımların azalacağını söyleyebiliriz. Kurumlara kadrolu atama hakkı yerine sözleşmeli atama hakkı verilecek olup kadrolu alımlar belli meslek gruplarında olacak. Belli meslek grupları da çalışma şartına bağlı olarak kadroya geçebilecektir. Taşeronun yerine gelecek özel sözleşmeli modele göre yeni personel alımlarının yapılması bekleniyor. Yani 3 yıllık sözleşmeli istihdam tipiyle kamunun personel ihtiyaçları karşılanacak kadrolu alımlar 2017’den itibaren geçen yıllara göre yarı yarıya azalacak.
 
Özetleyecek olursak;  Yukarıda kamu personel alımlarına yönelik ilerleyen dönemlerde yaşanacakları aktardık. Mülakat konusunun TBMM’de uzlaşıyla çözülmesinde fayda vardır. Dönem itibariyle mülakat daha işlevsel olabilir ama orta ve uzun vadede işlevsel olmayacaktır yani mülakatların yaygınlaştırılmasının devlet yönetimine ve topluma da olumsuz yansımaları olacaktır. En doğru yöntem şu olacaktır: Belli meslek grupları için mülakat zorunlu olabilir, memur adaylarının bunları bir itirazı olamaz. Yani bir hakim, savcı, avukat, polis, asker alımında mülakata kimse karşı çıkmıyor. Ama milyonlarca adayın yarıştığı bir sınav düşündüğümüzde kamuda herhangi bir kurumda düz memur olmak isteyenler için mülakat gereksiz olacaktır. Sonuçta adaylar belli bir eğitim ve sınav aşamalarından geçmiş olacaktır. Maddi ve manevi emeği de düşünürsek KPSS puanına dayalı alımların sürmesinde fayda vardır. Öğretmen alımlarında da mülakat yerine farklı bir değerlendirme yapılması daha sağlıklı olacaktır. Sağlıkçı alımlarında da uzun vadede mülakat sistemi yürümeyecektir. Belediyelerin merkezi alımla personel alması faydalı olacaktır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki belediyelere merkezi atamayla personel alınmalıdır. Hangi tür alım olursa olsun güvenlik soruşturması mutlaka yapılmalıdır.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Kamupersoneli.net sitesinde yer alan içeriklerin tüm hakları saklıdır. İzinsiz ya da kaynak gösterilmeden başka sitelerde yayımlanması halinde hukuki süreç başlatılacaktır.

Bir Yorum

  1. Niye meslek ayrımı yapıyorsuz; hakim, savcı, avukatlara , polise, askere mülakat yapılsın, ama diğerlerine yapılmasın ne demek? Karşı çıkılmadığını da nerden çıkarıyorsuz.Yıllarca bu insanlar zaten mulakatlara girip neler döndüğünü görüyordu ses çıkmadı, öğretmenlere gelice şimdi neden ses çıkartıyorsunuz. Mulakat başlı başına kutuplaşma ve kadrolaşmayı getirir. Genel olarak her meslek için bitirlmelidir. Güvenlik soruşturması ise şarttır.

  2. Kesinlikle mülakat kalkmalıdır.Hangi meslek grubu olursa olsun. Mülakatın oldugu bir sistemde torpil olmayacagını kimse söyleyemez ne olursa olsun ayrımcalık olacaktır. Güvenlik sorusturmasının yapılması ise zaten şarttır.