Kamu Personelleri

Kamu Personel Alımlarında Düzenleme İçin Düğmeye Basıldı

26 Ocak 2017’de DPB’de önemli bir toplantı gerçekleştirilmiştir. 2017 Yılı Programında 184 nolu tedbirle DPB’ye kamu sektöründe işe alım süreçlerinin değerlendirilmesi ve bu konuya ilişkin düzenleme ile hazırlık çalışmalarının yürütülmesi görevi verilmişti. DPB,  akademisyenlerin katılımıyla ilk toplantısını yaptı. Toplantıda, kamu personel seçiminde uygulanan sistem ve gelinen aşama ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verildi ve bilimsel yöntemler ışığında kamu personel seçim süreci hakkında genel değerlendirilmelerde bulunuldu. Bu haberimizde bu önemli toplantıyı değerlendireceğiz.

Kamu sektöründen işe alımlarda yazılı ve sözlü sınav esas olacak denilmektedir. Suiistimallerin önlenmesi için yazılı sınav becerisinin sözlü yoluyla test edilerek nitelikli kamu personeli alma hedeflenmektedir.

Çözüm Önerileri Neler Olabilir?

Kamu personel alım sisteminde aksaklıkların olduğu muhakkaktır. Bunun çözümü noktasında önümüzdeki dönemde önemli kararlar alacağını düşünüyoruz. Kamu personel rejimiyle kamu personel alımına da standart getirilmesi bekleniyor.

Yazılı sınavlar: KPSS-Alan Sınavları veya kurumların yaptığı sınavlarda bir standardın oluşturulması, özellikle bazı bölümler için alan sınavlarının getirilmesi faydalı olacaktır.

Sözlü sınavlar: Kamuya personel alımlarında mülakatlarda bir standart olmadığı için mağduriyetler oluşmaktadır. Kurumların farklı sayıda adayı mülakata çağırması, farklı komisyonların öznel puanlama vermesi, referans unsurunun devreye girmesi, sözlü sınavlarının farklı oranda atamaya etkisi gibi farklı sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Mülakatlarda puanlama yönteminin kaldırılması, nihai atamaların yazılı puan üstünlüğüne göre yapılması kabul görebilir ama B grubu atamalar için mülakatın yapılmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Alan sınavı yapılmayan, uzmanlık gerektirmeyen meslekler için güvenlik soruşturması yeterli olacaktır.

Güvenlik Soruşturması: Kamuya geçici bir personel dahi alınsa güvenlik araştırma ve soruşturma yapılması faydalı olacaktır. Güvenlik soruşturmalarına hiç kimse itiraz etmemektedir.
Kamupersoneli.net Notu; Kamu personel rejimiyle birlikte kamu personel alımlarına bir standart getirilmesi bekleniyor. 2017 yılı içinde çalışmaların tamamlanıp personel alımlarında yeni bir döneme girilmesi öngörülüyor.

Kamupersoneli.net | Zeki KARA | ÖZEL İÇERİK

Bir Yorum

  1. Biz vatanci ve milletci olarak yapılan olanlara baktığımızda lise mezunlarına yaşama hakkı verilmiyor tabi ki nitelik önemli diploma önemli ama lise mezunlatinin olası bir yapilasmaya bulaşma ve karışma ihtilami çok zayıf bu insanlar 15 temmuzda sahalara indi okunuşu zengini çok nadir sahalarda bulundu bence alimlarda lise mezunlarına hakkı bu olmamali

  2. Ornek ikm( adalet bakanligi yapar) alimlarinda lise onlisan ve lisans puanlar esit derecede kabul edilmektedir. Ben 2010 lise kpss ye 2 hafta calisip 91.972 puan aldim o zamandan beri gece gunduz kpss calistigin halde 2016 lisans kpss den 81.51102 puan aldim ve ikm alimlarin da lise mezunlarin gerisinde kaliorum ve lise kpss ye girsem 96 97 nin altina dusmem OZET : lisans a 20 kilo lise mezununa 5 kilo verilior ve hadi yarisin deniliyor! Ve gelmisim 28 yasima is yok meslek yok evlilik yok;( ;) ;(

  3. Torpil nasıl önlenecek. Onada bir çözüm nasıl bulunur.

  4. Yapılan Sınav sonucunda Alınan Bütün Memurlar Torpille Yerleşiyor Yani Haksızlıkla Bunun Önlemi Nasıl Sağlanır Bu usulsuzluğun önüne nasıl geçilecek Bide Sunav Giriyorsun Yaş istenmiyor Fakat Coğu Memur Alımı 25 ile 35 arası Alım Yapılıyor Yaş İstemi Sınavda Nasıl Sorulmuyorsa Yèrleşmedede Sorulmaması Gerek

  5. Hepsi biliyor torpil oldugu ona ragmen fetva vermeye deyem ediyorlor Allah kahretsin.