Kamu Personelleri

Kamu Personeli Rejimi Düzenlemesinde Kamu Görevlilerini Neler Bekliyor?

Bilindiği üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından ” Memur olan kendini garantide sanıyor. ” şeklinde bir ifadede bulunulmuş ve kamu personeli rejiminde bir değişikliğin yapılacağından bahsedilmişti. Gündeme gelen bu konu kapsamında da, yeni kamu personeli rejiminin önemli noktaları hakkında bilgiler verildi.

Bu bilgileri hatırlayacak olursak:

1- Ödül ve ceza sistemi

2- Terfi sisteminde değişiklik

3- Hizmet odaklı anlayışa geçip, memuriyet odaklı anlayıştan kaçınmak

4- Hayat boyu öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi ön planda tutmak

Bu önemli maddeler arasında, memurların terfi sisteminde de değişiklikler söz konusu. Terfi almak isteyen memur için puanlama sistemi kullanılıyor. Vatandaştan, çalışma arkadaşlarından ve amirlerinden toplanılan puanlar, ilgili barajı ya da terfiyi getiriyorsa; memur terfi edebiliyor.

Yapılacak düzenlemelerle beraber, kamu personeli rejiminde memuriyetin yüzü değişmiş olacak. Hizmete ve hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Hal böyle olunca da, hizmet performansı en yüksek olan kamu görevlileri; memuriyetlerinde hak ettiği değeri görecekler.

Ödül ceza sistemiyle beraber, performansın daima yüksek tutulmasına destek çıkılırken, hizmet kalitesini düşüren ya da kamu personeli olunmasının arkasına saklanıp görev ihlali yapanlara da ceza uygulanacak. Zaten 2017 yılı içerisinde önceki yıllara göre kısıtlanan kamu personeli alımlarında, bir de bu şekilde politika izlendiğinde; hizmet kalitesinin artacağı düşünülüyor. Ayrıca kamudaki kadrolarında ideal sayılarda ve uluslararası anlamda normal seviyelerde bulunmasına olanak sağlanacak. Ayrıca görev sırası boyunca, kamu görevlilerinin hem mesleki hem de bireysel anlamda kendini geliştirmesine önayak olunmuş olacağı da ifade ediliyor