Kamu Personelleri

Kamuda "çakar lamba" kısıtlaması 1 Kasım'da başlıyor! Müdürler araçlarından tek tek söküyorlar…

İçişleri Bakanlığınca trafikte geçiş üstünlüğü hakkının, Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 141’inci maddesinde belirtilen araçlar tarafından kullanılarak suistimallerin önlenmesi  amacıyla “Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçların Sürülmesi Sırasında Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Işıklı ve Sesli Uyarı İşaretleriyle  Bunların Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” yayımlandı.

Bunun üzerine başkentteki kamu, mahalli idareler ve üniversitelerde  üst düzey yöneticiler, genel müdür ve daire başkanları, makam araçlarında bulunan  ışıklı ve sesli uyarı sistemlerini söktürmeye başladı.

Kamuda “çakar lamba” 1 Kasım itibarıyla yasaklanacak

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu’nun 20 Eylül tarihli onayıyla yayımlanan düzenlemede hangi  araçların geçiş üstünlüğüne sahip olacağı, bu hakkın hangi şartlar oluştuğunda  kullanılabileceği, yetkisiz kullanımı halinde uygulanacak yaptırımlar ile ışıklı  ve sesli uyarı işaretlerinin kullanımı yer aldı.

 Buna göre, boyama şekilleri veya ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne  sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve  risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekindeki  “devletin en üst protokolü”nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen  araçlar ve bu makamların korunmasından sorumlu koruma araçlarında “çakar lamba”  sistemleri kullanılabilecek.

Bu araçlar dışında hiçbir araçta “çakar” olarak tabir edilen sesli  uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak. Makamların korumasında kullanılan  araçlarda sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemi aktif  kullanılacak. Makam sahibi, araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı  zaman bu uyarı sistemi kesinlikle kullanılmayacak.

Geçiş üstünlüğü tepe lambasıyla sağlanacak

Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmi araçlarda ise ışıklı/sesli  uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak kaydıyla usul ve esaslarda belirtilen  şartlar doğrultusunda kullanılacak. Bu usul ve esasların yürürlüğe gireceği 1 Kasım’dan itibaren anılan  araçlar dışında kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve  üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile  görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda “çakar lamba”  yasaklanacak.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci maddesinde yer alan, hakkında  koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ile kolluk birimlerine  ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp  takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek. Bu araçlarda tepe lambası bulunması, sürekli geçiş üstünlüğü  sağlamayacak.