Kamu Personelleri

Kamuya 10 Gün Tatil, Özel Sektöre Mesai

Merakla beklenen kurban bayramı tatiline ilişkin son açıklama Hükümetten geldi. Alınan karara göre; Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarıldı. Kamuda çalışanlar, bayram tatili dışında kalan günlerde idari izinli sayılacak. 

Özel Sektör Bunun Dışında

Bayram tatilinin 10 gün olmasıyla beraber özel sektör çalışanları da beklenti içerisine girdi. Fakat bu tatil özel sektörü kapsamıyor. Kamuda çalışanların idari izinli sayılacakları 28-29 Ağustos’da tam, 31 Ağustos 2017’de ise yarım gün çalışılacak.

Patron İsterse Özel Sektör de 10 Gün İzin Yapabilir

Özel sektörde, isteyen işverenler kamuda olduğu gibi çalışanlarına 10 gün izin verebilirler. Sabah’ın haberine göre; bazı özel firmalar izin verdikleri 10 günü çalışanın maaşından kesebiliyor. 

Kullanılan bu izinlerin yıllık izinden düşülmesi mümkün değil. Fakat çalışanlar maaşlarını tam alma hakkına sahipler. 

Mesai Ücreti Ödenecek

İş Kanunu’na göre; özel sektörde çalışanlar bayramda çalışmak zorunda değil. Eğer çalışan kendisi isterse bu günlerde çalışabilir ve çalıştığı her gün için maaşlarıyla birlikte çift yevmiye mesai alırlar. Kurban Bayramı tatilinde 5.5 günlük bir mesai var. Bu günlerin hepsinde çalışan işçiye, bu günlerde 11 günlük yevmiye ödenmek zorunda.

Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır ?

1.500 TL maaş alan bir kişinin günlük kazancı 50 TL olur. Bu işçi, günlük 7.5 saati doldurduktan sonra bayramda da çalışmışsa günlük mesaisi 50 TL günlük+ 50 TL= 100 TL bayram yevmiyesi olarak hesaplanır.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. 3 yevmiye yapması gerekmezmi zaten tatil olduğu için 1 yevmiye gün boyu çalıştığı için 1 yevmiye 1 de o gün mesai olduğu için %100 diye hesaplıyorum 3 yevmiye olması lazım

  2. Normalde çalışan günlük 75 alıyosa bayramda günlük 150 tl alır o gün için ve 4 günlük bayramda 8 yevmiye almış olur mevzu bundan ibaret…