Kamu Personelleri

Kavcıoğlu: Engelli Ataması Yılda İki Defa Yapılsın

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Bayburt Milletvekili Şahap KAVCIOĞLU, yaptığı konuşmada engelli personel atamalarının yılda iki defa yapılmasını, her engellinin kendi memleketine atanmasını, ilköğretim mezunlarına daha çok sayıda kontenjan verilmesini, engelli öğretmen ataması yapılmasını talep etti. Sayın KAVCIOĞLU’nun konuşmalarını aynen aşağıda aktarıyoruz.

ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt): Bugün bu erdemli özelliğimizi yaşatabilmemize vesile olan en önemli bakanlıklarımızdan biridir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm topluma adil ve arz odaklı sosyal politikalar üreten bir bakanlığımızdır. Doğum yardımı gibi verilen hizmetler, özellikle barınma ve şiddet gibi nedenlerle sağlanan konaklama hizmetleri, engellilere sunulan hizmetler, huzurevinde yaşlılarımıza yönelik hizmetler ve daha niceleri oldukça önemlidir.

Yine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak şehit yakınları ve gazilerimize yönelik çalışmaları ayrıca takdir ediyoruz. Özellikle şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuya atamaları gerçekleştirilirken, özel sektöre alınmaları titizlikle takip edilirken araç alımı gibi bazı durumlarda ayrıcalıklar sunulması, ücretsiz seyahat kartlarının ta evlerine kadar direkt teslim edilmesi önemli hizmetlerin başında gelmekteydi. Burada özellikle engelli vatandaşlarımızla ilgili bazı önemli noktalara da, Sayın Bakanım, dikkat çekmek istiyorum. Bayburt örneğinden hareket ederek sürekli bir şekilde engelli bireylerimizle konuşup dertleşiyoruz, onların taleplerini dinliyoruz. Bu taleplerde özellikle engelli bireylerin atamalarıyla ilgili birkaç sorunları var, onları belirtmek istiyorum. Bayburt’ta engelli bireylerimizin büyük çoğunluğu aileleriyle bakım görmek zorundalar. Bu nedenle bu kardeşlerimizi dışarıdaki bir şehre yerleştirerek aslında onları biraz da zor durumda bırakıyoruz. Bu atamaların biraz daha kendi yerlerinde yapılması konusunu sizden talep ediyoruz. Yani engelli memur atamalarında her engelliyi kendi memleketinde değerlendirmek üzere bu insanlarımıza pozitif ayrımcılık yapmanın gerektiğini düşünmekteyim.

Kendi memleketlerinde atanamayan engelli kardeşlerimizin kazandıkları ilde göreve başlayıp bir sene stajyer olmak üzere asalete alınmak için bekledikleri bilinmektedir. Bir seneden sonra ise tayin isteyerek kendi memleketlerinde göreve başlayan birçok örneğin bulunduğu görülmektedir. Bu sebeple ifade etmek isterim ki bu vatandaşlarımızı asalete aldıktan sonra memleketlerine dönmeleri için sağlanan yardımı en başta sağlayabilirsek önemli bir destek vermiş oluruz. Engelli vatandaşlarımız bu konuyla ilgili yönetmeliğin değiştirilmesini sizden talep ediyorlar. Ayrıca engelli memur atamaları yılda 1 defa oluyor ve bunun da yılda 2 defa yapılmasıyla ilgili bu kardeşlerimizin sizden talepleri var. Nüfusu az olan illerimize bu konuda özel kontenjan ve hak tanınması engelli memur atamalarında atama sayısını artıracaktır. Engelli kardeşlerimizin kura ve sınavlardaki yönetmeliğin değiştirilmesini veya yeniden düzenlenmesini onlar adına sizden talep ediyoruz.

Arkadaşlardan gelen talebi direkt aktarıyorum. İlköğretim ve ortaokul mezunları kurayla atanıyorlar ancak az sayıda kontenjan bulunmaktadır. Bu alana diğer mezunlar gibi kontenjan verilmesini de yine sizden talep ediyorlar. Yine başka bir konu da şudur: Türkiye Sakatlar Derneği Bayburt Şubesiyle yaptığımız görüşmelerde 2013 yılında yapılan araştırmada Bayburt örneğinde yaklaşık 5 bin engelli vatandaşımızı tespit ediyoruz. Bunların yüzde 60’ı ilkokul mezunu, yüzde 20’si ortaokul, yüzde 5’i yükseköğretim mezunu, geri kalan yüzde 15’i ise okuryazar değiller. Engelli bireylerin ağırlıklı kısmında eğitim seviyesinin düşük olması, bizlerin bu konuda daha yoğun mesai harcamamız gerektiğini bir kez daha göstermektedir. Bu konuya da Bayburt özelinde bir örnek vermek istiyorum. İlimizde engellilere yönelik rehabilitasyon merkezleri bulunmasına rağmen görme engellilere kabartma yazı öğretecek, işitme engellilere işaret dili tercümanlığı öğretileri sunacak öğretmen ya yoktur ya da yetersizdir. Bu nedenle Bayburtlu engellilerin ortak talebi bu konuda öğretmen ataması yapılmasıdır. Yine, engellilere yönelik dernek, kurum ve kuruluşlara yönelik maddi, manevi desteklerin de artırılması önem arz etmektedir.”

KAMUPERSONELİ.NET / ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum