Kamu Personelleri

MASAK’a 250 Maliye Uzmanı Atanabilecek

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına eklenen geçici maddeye göre MASAK’a bütçe dışı 250 Maliye Uzmanı naklen atanabilecek. İlgili madde ve Maliye Bakanı Naci AĞBAL’ın konuya dair açıklamaları haberimizdedir.

“MADDE … – 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesleğe özel yarışma sınavı ile girmiş ve yeterlik sınavıyla bulundukları kadrolara atanmış olmaları kaydıyla, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “A- Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (e), (f), (g) ve (ğ) bentlerinde sayılan kadro unvanlarında bulunanlar ile Bankalar Yeminli Murakıpları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanlarından başvuranlar arasından yapılacak yazılı ve / veya sözlü sınavda başarılı olanlar, 31/12/2018 tarihine kadar merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın naklen Maliye Uzmanı olarak atanır.

Bunlar Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığında görevlendirilir. Bu şekilde atananların söz konusu kadrolarda geçen hizmet süreleri Maliye Uzmanı, yardımcılık veya stajyerliklerde geçen hizmet süreleri ise Maliye Uzman Yardımcısı kadrolarında geçmiş sayılır. Bunlardan 657 sayılı Kanuna tabi olmayanların anılan kadrolar ile bunların yardımcılık veya stajyerliklerinde geçen hizmet süreleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Bu madde uyarınca Maliye Uzmanı olarak atanacakların sayısı 250’yi geçemez. Başvuru ve sınava ilişkin usul ve esaslar ile bu fıkranın uygulanmasına yönelik diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Biliyorsunuz, 1996 yılında Mali Suçları Araştırma Kurulu hem Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerinin yerine getirilmesi bakımından hem de Türkiye’de suç ekonomisiyle mücadele bakımından önemli kurumlardan bir tanesi. Özellikle suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, uluslararası terörizmin finansmanının önlenmesi konusunda Mali Suçları Araştırma Kurulu çok önemli fonksiyonlar üstlenmiş durumda ve bu fonksiyonlarını da kısıtlı sayıdaki personelle yerine getirmeye çalışıyor. Şu anda MASAK’ta kadrolu çalışan personel sayısı 177, geçici çalışan personel sayısıysa 81. Mali Suçları Araştırma Kurulu inceleme ve denetim görevlerini diğer bakanlıkların ve Maliye Bakanlığının denetim elemanlarını da kullanmak suretiyle yerine getirse de aslında Mali Suçları Araştırma Kurulunun en önemli fonksiyonu çok daha fazla kaynaktan bilgi toplamak, bunları analiz etmek, istihbarat niteliğinde çalışmalar yapmak ve suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesiyle ilgili risk analizlerini yapıp sonuçlandırmak.

Özellikle son yıllarda terör örgütlerine yönelik soruşturmalarda ve incelemelerde de çok ciddi anlamda MASAK’a yeni görevler yüklenmiş durumda. Ama her şeyden önemlisi gerçekten suç ekonomisinin millî güvenlik meselesi hâline ge ldiği bu dönemde MASAK’ın idari kapasitesinin arttırılması son derece önem arz ediyor. Burada iki yol var: Birincisi, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına daha fazla uzman yardımcısı almak suretiyle personel sayısını arttırabiliriz ama bu, mücadelede nitelikli insan kaynağını artırmak için bir zaman ihtiyacını doğuruyor. Bunun yerine, ikinci yöntem olarak kariyer mesleklerde bulunan, diğer bakanlıklarda ve Maliye Bakanlığında bulunan personelden özellikle bu mali suçlarla mücadele konusunda, daha doğrusu mali konularda uzmanlığı olan personelin Mali Suçları Araştırma Kuruluna geçişinin yapılmasının sağlanması. Biz burada MASAK’ın yürüttüğü fonksiyonların artan hacmi ve derinliğini de dikkate alarak acil gördüğümüz personel ihtiyacını Maliye Bakanlığını n diğer birimlerinden ve diğer bakanlıklardaki kariyer mesleklerden sağlamak amacıyla 250’yi geçmemek üzere bir personelin bu kuruma dahlini öneriyoruz, takdirlerinize arz ediyoruz.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)