Kamu Personelleri

OHAL Komisyonu Bir An Önce Kurulmalı ! Mağduriyetler Giderilmeli

Bilindiği gibi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Milli Güvenlik Kurulu kararı ile Türkiye genelinde OHAL ilan edildi. Daha sonra Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu toplantıları kapsamında OHAL süresi birçok defa uzatıldı. Son olarak 19 Nisan 2017 tarihi itibari ile OHAL 3 ay daha uzatıldı. 

OHAL’in Türkiye genelinde ilan edilmesi ile sırası ile ihraç ve iade KHK’ları yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan ihraç KHK’ları ile yüzlerce hatta binlerce kamu personeli görevlerinden ihraç edildi. Ayrıca OHAL süresince Kamu Kurum ve Kuruluşları bünyesinde FETÖ ile ilişiği olduğu düşünülen personeller hakkında soruşturma başlatarak açığa aldılar.

Açığa alınan kamu personelleri aylardır görevlerine dönmeyi bekliyorlar. Bunun yanı sıra ihraç edilen ancak bir yanlışlık olduğunu düşünen kamu personelleri itirazlarını yapmak üzere OHAL Komisyonunun göreve başlamasını bekliyor. İhraç edilmesinde yanlışlık olduğunu düşünen kamu personelleri OHAL Komisyonuna başvuruda bulunacaklar. Başvuruların alınmasının ardından OHAL Komisyonu şikayetler hakkında incelemesini tamamlayacak ve yanlışlık tespit edildiğinde şikayetin sahibi kamu personeli görevine iade edilecek. 

OHAL KOMİSYONUNUN BİR AN ÖNCE KURULMASI GEREKİYOR

Durum böyleyken kamu personelleri OHAL Komisyonunun ne  zaman göreve başlayacağını merak ediyorlar. OHAL Komisyonun ne zaman göreve başlayacağına ilişkin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bir açıklama yapmıştı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamasında “OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kuruldu, çok kısa sürede atamalar yapılacak. Komisyon, 16 Nisan’dan önce faaliyetlerine başlayıp, başvuruları alacak. Yeni OHAL kararnameleri var ama içeriği ile ilgili çalışma sürüyor. Prosedürler henüz tamamlanmadı. Şuan itibariyle hepsi taslaktır. Çalışma tamamlanınca Resmi Gazete’ye gönderilir.” ifadelerine yer vermişti.

Söz konusu açıklama yapıldı ancak OHAL Komisyonunun ne zaman göreve başlayacağına dair herhangi bir gelişme bulunmuyor. Açığa alınan personeller FETÖ’cü olarak damga yedikleri için büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Mağdur olan kamu personellerinin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin OHAL Komisyonunun biran önce kurulması gerekiyor. 

Konu ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar kapsamında 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden ile 688 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye kadar yayımlanan KHK’larda binlerce kamu personeli ihraç edildi ve bazıları açığa alınmıştı. Hükümet yetkililerinin bir an önce bu konuya el atmaları gerekmektedir.

Ayrıca ihraç edilen ve açığa alınanlar için yargı yolu kapalıdır.  OHAL Komisyonunun kurulması için gerekli süre çoktan aşıldı.

685 sayılı KHK’nın 13. maddesinde ne diyor?

MADDE 13 – Başvurulara ve Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, Komisyonun teklifi üzerine Başbakanlık tarafından belirlenir ve ilan edilir.

GEÇİŞ HÜKÜMLERİ

GEÇİCİ MADDE 1 – Komisyonun ilk üyeleri, bu maddenin yayımından itibaren bir ay içinde seçilir…

23 Ocak’ta yayımlanan KHK ile, OHAL döneminde atılan adımlardan doğan mağduriyetlerin giderilmesi için Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyonun amacı, “Başka bir idari işlem tesis edilmeksizin, doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak” olarak belirlendi. 7 kişilik komisyonun üyelerinin üçünün Başbakan, birinin Adalet Bakanı, birinin İçişleri Bakanı, ikisinin ise HSYK tarafından atanacağı ifade edildi.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER
 

Bir Yorum

  1. hadi artik mmaduriyetimiz giderilsin alalamiz asla yok biz eminiz hizlandrlsn bizede yazik kul hakki