Kamu Personelleri

Polis Akademisi Başkanlığı Bilirkişilik Başvuru Sonuçlarını Açıkladı

Polis Akademisi Başkanlığı resmi sitesinde, Bilirkişilik Temel Eğitimine katılmaya hak kazanan adayların listesi yayımlandı. 

2 Aralık – 3 Aralık ve 9 Aralık -10 Aralık 2017 Tarihlerinde düzenlenecek olan Bilirkişilik Temel Eğitim Kursuna kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan kursiyerler listesi belirlendi. Kurslar belirtilen tarihlerde, 09:00-16:00 tarihleri arasında yapılacak ve 24 kişilik kontenjanlar oluşturulacak. Eğitimler, 18 saat teroik + 6 saat uygulama olmak üzere 24 saat sürecek.

Polis Akademisi Adli Bilimler Enstitüsü, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından Bilirkişilik Temel Eğitimini verebilecek eğitim kuruluşu olarak yetkilendirildi. Bilirkişilik faaliyetlerinin yürütülmesi için Bilirkişilik Temel Eğitim Sertifikası almak da zorunlu hale getirildi.

BİLİRKİŞİLİK NEDİR? NASIL BİLİRKİŞİ OLUNUR?

” Uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde oy ve görüşünü sözlü ya da yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya tüzel kişidir.

Bilirkişilik başvuruları; kayıtlı olunan oda, çalışılan kurum ve kuruluş aracılığıyla yapılabileceği gibi Nitelikli Elektronik İmza kullanılarak UYAP Bilirkişi Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilir. UYAP sistemi üzerinden başvuru yapılması durumunda başvuru dilekçesi ile dilekçeye eklenecek belgeler elektronik ortama aktarılıp nitelikli elektronik imza ile imzalanarak belgelerin asılları veya onaylı örnekleri ayrıca belirtilen başvuru tarihleri içerisinde Komisyon Başkanlığına gönderilir.

Adli Yargı’da bilirkişi atamaları; dava taraflarının üzerinde mutabık kaldıkları bir UZMAN yoksa savcı veya hakim tarafından yapılır. Bu atamalar; Ceza Mahkemelerinde CMK 63.maddeye göre yapılır. Hukuk Mahkemelerinde ise bilirkişi incelemelerine ait düzenlemeler HUMK 275-286. Maddeler arasında yapılmıştır.”