Kamu Personelleri

Referandum Takvimine Göre Öğretmen ve Sağlıkçı Ataması Olacak

*Kamuya Personel Alımları Azalıyor

-2017 yılıyla kamuya personel alımında bazı kısıtlamalar getirildi. Yakın bir zamanda bütçeyle 5 bin adet kadro kurumlara dağıtılacak. Dolayısıyla kurumların personel alımlarında bir azalma söz konusu olacak. Merkezi atamalarda da kurumsal alımlarda da kısıtlama söz konusudur. Bu sadece 2017 için değil, daha sonraki yıllarda da sürecek diye düşünüyorum.

*Kamuya Acil İhtiyaçlar İçin Personel Alınacak
 

– Adalet, eğitim, emniyet, güvenlik, sağlık alanlarına sürekli personel alımları yapılıyor. Hakim, savcı, öğretmen, polis, asker, ve sağlık personeline ihtiyaç vardır. Belli dönemlerde ilana çıkılıp personel atamaları yapılıyor. Devletin önceliği bu alanlardır.

*Dezavantajlı Kesimlerin Atamaları Sürekli Yapılır

-Kamu personel alımları azalıyor ancak dezavantajlı kesimlerin atamaları devam ediyor. Engelli personel atamaları, şehit-gazi yakını atamaları, sosyal hizmetlerde kalan kişilerin atamaları sürekli yapılıyor. Burada herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

*Merkezi memur alımı devam edecek mi?

-2017 yılı takvimini DPB açıkladı. Yine Haziran ve Kasım olmak üzere iki merkezi memur ataması gözükmektedir. Bütçeyle dağıtılacak 5 bin kadroyu kurumlar istediği şekilde kullanabilir. KİT’ler ve Belediyeler de yine personel alımı yapabilir, DPB’nin onay verdiği sayıda alımlar olacaktır.

*Kamu Personel Rejimi Olacak Mı?
 

-Siyasi otorite kamu personel rejimini yapmak istiyor ancak konu çok geniş boyutlu olduğu için aceleye getirmek istemiyor. Bunun için referandum sonrasına bir erteleme söz konusudur. DPB çalışmalara başladı, çalıştaylar ve toplantılar sürecektir. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, kamu personel rejiminin 2017 yılında tamamlanması olumlu olacaktır.

*Taşeronlar Daha Ne Kadar Bekleyecek?

-Bu konu daha önce çözülecekti aslında ama asıl işi yapanlara değil de tüm taşeron personellere kadro verilme durumu ortaya çıktı. Hesapta olmayan siyasi gelişmeler yaşandı. 15 Temmuz süreci ve OHAL uygulamaları, anayasa değişikliği derken bir gecikme oldu. Kamu personel rejimiyle birlikte taşeronlara kadro konusu da çözülecektir. Taşeron personellerin gecikmeden dolayı herhangi bir kaybı yoktur diye düşünüyorum. Taşeron tasarısı hazırsa referandumdan önce meclise sunulması faydalı olacaktır. Tasarının kamuoyuna açıklanması bile taşeron personelleri mutlu edecektir.

*Öğretmen Atamaları Olacak Mı?

-Öğretmen atamalarının Mart’a sarkacağını hep ifade ettik. Maliye kadro onaylarını verecek, ardından MEB de ilana çıkacaktır. Bu hafta kadro dağıtımları konusunda bir hareketlilik olacaktır. MEB’e 30-35 bin arası bir atama izni çıkacağını tahmin ediyorum. Bunun 25-30 binini de Mart döneminde alır diye düşünüyorum. Mülakat faktörü olduğu için belki nihai atamalar referandum sonrasına da kalabilir. Bunun planlamasını MEB yapacaktır. Referandum da dikkate alınarak öğretmen atama takvimi dikkatlice hazırlanacaktır.

*Sağlık Personeli Alımı Olacak Mı?

-Kadro dağıtımları yapıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı da personel alımı için takvimini açıklayacaktır. Sağlık Bakanımızın daha fazla kadro almak için Maliye’ye baskı yaptığını biliyoruz. Referandum tarihi dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı da uygun bir takvimle personel alımı yapacaktır. Şehir hastaneleri ve toplum sağlığı merkezlerinin açılacağını biliyoruz. Umarız ki atama bekleyen sağlıkçıların yüzünü güldürecek sayıda atamalar yapılır.

*Maliye’den Ek Kadro İsteyen Kurumlar Var Mı?

-Elbette, ek kadro talebinde bulunmak kurumların hakkıdır. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün, Aile Bakanlığı’nın, İŞKUR’un, Tarım Bakanlığı’nın talepleri olduğunu biliyoruz ama Maliye’nin onay verip vermeyeceği konusunda öngörümüz şu an için yok. Umarız ki Maliye’den onay çıkar, atama bekleyenlerin de yüzü güler.

*Mülakatlar Devam Edecek Mi?

-2017 Hükümet programında kamu personel alımlarında düzenleme yapılacağı belirtilmektedir. Sözlü sınavlardan vazgeçme diye bir durum yok. Sözlü sınavlara bir standart getirileceğini düşünüyoruz. Sözlü sınavlarda puanlamanın kaldırılması, başarılı-başarısız diye nitel bir değerlendirmeyle yola devam edilebilir. Sözlü sınavdan sonra yazılı puan sonuçlarına göre atamalar yapılabilir. Bu konu önemli bir konudur. DPB, akademisyenlerle kamuya personel alımlarındaki ölçütleri belirlemek için çalışmalar yapıyor. Umarım ki kimsenin mağdur olmayacağı bir sistem getirilir.

*Her Yıl 1 Milyon İstihdam Hedefi Gerçekleşebilir Mi?

-Çalışma hayatında milli seferberlik ilan edildi. Farklı projelerle özel sektör ve işsizler destekleniyor. İşbaşı eğitim programıyla 300 bin kişi istihdam hedefi var. Kurumlar çalışan personel sayısının % 10’u kadar kişiyi program kapsamında çalıştırabilecek. 200 bin kişi toplum yararına çalışma kapsamında istihdam edilecek. Bunun 50 bini okullarda hizmetli olarak çalıştırılacak. Yine 300 bin kişinin de aktif olarak işe girmesi destelenecek. Burada da ilk yıl maaşın % 50’sini, ikinci yıl % 25’ini devlet verecektir. İşverenlerle işsizleri bir araya getirecek projenin yansımalarını ilerleyen haftalarda daha net göreceğiz.

1 milyon istihdam hedefine ulaşmak mümkün olabilir; projeleri, sistemi daha fazla tanıtmamız lazım. İstihdam, milli bir konudur, bu yüzden işverenlerin de işsizlerin de memnun olacağı teşvikler yapılmaya devam etmelidir.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Ögretmen atamaları komik rakamlar olacak en fazla 10 bin. Çünkü 500bin mezun var. Mülkatalarla vekiller ve partililer kendi akrabalarını alacak. çalisip emek vermis galiban yine ortada kalacak.

  2. sözlü sınavlara bir standart getirileceğini düşünüyoruz. sözlü sınavlarda puanlamanın kaldırılması, başarılı-başarısız diye nitel bir değerlendirmeyle yola devam edilebilir. ağzından bel damlıyor zeki kara hocam. biz böyle olunca mulakatın olması destekliyoruz. ama sınav puanı hiç aolursa hak yeniyor. ilk 200 e girdim kendi branşımda 4000. sıradaki adam atandı ben atnamdım. kpss puanınn 2 falası bana verdiler, başkalarına 20 puan fazlası bu hak yemektir inşAllah adil atma bekliyoruz.

  3. Merhaba benim duyduğuma göre Şehir Hastaneleri özel işletme olarak calisicakmis acaba doğru mı bir sürü arkadaşım bu hastanelere atanmaktan umutluydu. Teşekkürler

  4. başarili başarisiz şekli̇nde ve kpss puan üstünlüğüne göre , bencede çok güzel bir uygulama olur.

  5. mart ayında 30 bin, ekimde 30 bin olsa keşke, özellikle teknik gruplar lütfen…..hayattan ümidi kesmek üzereyiz,

  6. sözlü sınava da mulakata da karşıyım.sadece güvenlik soruşturması olmalıdır.
    kpss den düşük alıp da mulakat ve sozlu sınav isteyenler de bencillik etmesin lütfen

  7. tapu ilan verdi bile hem de mülakatsız, keşke bütün ilanlar böyle olsa sadece kpss puan üstünlüğü şartı var

  8. Dershane öğretmenleri icin yeniden atama söz konusu mudur acaba

  9. tarım bakanlığının o kadrosu gelecek onaylayacaksınız başka çıkar yok