Kamu Personelleri

Sigara İçmeyen Personellere Prim, Mesai ve İzin Müjdesi

Devlet tütünle mücadele kapsamında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda çalışanları da etkileyecek adımlar kapsamında yapılması planlananları sizlerle paylaşıyoruz. 

Ayrıca söz konusu düzenlemelerde tütün satışı için alt sınırın 21 yaş olması, sigara kullanmayan personele pozitif ayrımcılık yapılması ve vergi oranlarının yükseltilmesi için mevzuat değişikliği planlanıyor. 

SİGARA İÇMEYEN PERSONELLERE POZİTİF AYRIMCILIK

20 kurum tarafından hazırlanan Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na göre tütün kullanımının azaltılması amaçlanıyor. Bunun için atılacak ilk adım tek tip düz paket. Diğer bir önlem ise sigara satışı alt sınır yaşı 21 olacak ve tütün mamullerinin üretim, ithalat, satış̧ ve sunumundan gelir elde edenlerin ödeyecekleri vergi tutarlarının, ithal tütünden alınan vergi oranları yükseltilecek.

Bu konuda kararlı adımlar atmaya hazırlanan devlet ayrıca dizi, film, tiyatro senarist ve yönetmenleriyle yazılı ve görsel basın mensuplarına yönelik eğitim, farkındalık ve sertifika programları oluşturacak ve GSM şirketleri tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim hakkında kişilere bilgilendirici SMS’ler gönderecek.

ÇALIŞANLARA DAHA AZ PRİM, DAHA AZ MESAİ VE DAHA FAZLA MESAİ

Söz konusu eylem planı kapsamında ayrıca sigara içmeyen çalışanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Bu çerçevede atılması planlanan adımlar arasında mesainin sigara içen personellere göre 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl içinde 7 günlük fazladan izin hakkı ve sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi teşvik edici düzenlemeler yapılacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. İçen insan zaten molasında içiyor sanki herkez çalışırken gidip sigara keyfi yapıyor adam zaten bağımlı o kadar kolay bırakılacak bişey olsa cebinden son parçasını sigaraya vermez ve ben hiç bi özel sektörde sigara içene fazla mola görmedim kimi molasında sigara içer kimi gazoz içer yarım saat fazla sigara molası verilecekse hergün yapsınlar içmeyenlere fazla izin vs