Kamu Personelleri

Son Dakika: Numan Kurtulmuş'tan Flaş KHK Açıklaması!

 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kapsamında aranan Adil Öksüz’ün yakalanması için konulan para ödülüyle ilgili olarak, “4 milyon gibi çok büyük bir meblağın ödül olarak ortaya konulmuş olması da yakalanmasını kolaylaştırıcı bir faktördür.” dedi.


Kurtulmuş, A Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.

Adil Öksüz’ün neden yakalanamadığına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, FETÖ’nün de PKK gibi bir terör örgütü olduğunu, niteliği itibariyle hiçbir fark olmadığını söyledi.

Adil Öksüz’ün bir gölgeden ibaret olduğuna değinen Kurtulmuş, “Önemli bir pozisyonda, örgüt lideri ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir aracı olarak gidip gelmiş. Sonuçta bütün bu darbe teşebbüsünün bir numarası mıdır? Onu bilmiyoruz. Bu tamamen kişisel yorumumdur; bir gölge olduğu kanaatindeyim. Esas oğlanın başka yerlerde olabileceğini tahmin ediyorum.” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Adil Öksüz ile ilgili çok sayıda ihbar geldiğini belirterek, bu ihbarların önemli bir kısmının da itibar edilecek ihbarlar olduğunu, birtakım operasyonlar yapıldığını ancak henüz bir sonuç alınamadığını vurguladı.

– “4 milyon ödül yakalanmasını kolaylaştıracak”

Adil Öksüz’ün nerede olduğunun bilinmediğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Yakalanacağını ümit ediyorum, öyle olacağına inanıyorum. Önemli kilit adamlardan birisi ama esas oğlan değil. Oyunun önemli aktörlerinden birisi inşallah yakalanır. Çok sayıda bilginin kendisinde olduğunu biliyoruz. Güvenlik kuvvetlerimizin ve hukuk çevrelerinin bu konuda yapması gereken soruşturma kapsamında Adil Öksüz’ün bağlantıları üzerinde duruluyor. Bunlar da ortaya çıkarılır. 4 milyon gibi çok büyük bir meblağın ödül olarak ortaya konulmuş olması da yakalanmasını kolaylaştırıcı bir faktördür.” 

Kurtulmuş, Öksüz’ün istihbarat teşkilatları ile bağlantısının olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, Adil Öksüz’ün yakalanması ile bu konuların aydınlanacağını bildirdi. Kurtulmuş, 15 Temmuz günü ve sonrasına ilişkin bazı bilgilerin magazinleştirildiğine dikkati çekerek, “Meseleyi magazinleştirmeden bu işin gerçeklerin ortaya çıkarılması şarttır. Adil Öksüz’ün yakalanmasının çok sayıda önemli bilgiyi ve ipuçlarını ortaya çıkaracağını biliyoruz.” dedi.

Amerika’da yapılacak başkanlık seçiminden sonra FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda nasıl bir tavır beklendiğinin sorulması üzerine, Kurtulmuş, Amerika Birleşik Devletleri’nde siyaset yapıcıları nezdinde, meselenin Türkiye’ye doğru olumlu miktarda değiştiğini belirtti.

Kendisinin de Amerika’da temaslarda bulunarak, üst düzey yetkililerle görüştüğünü aktaran Kurtulmuş, “Sayın Bekir Bozdağ’ın gitmesinde bu sefer önemli bir adım atılacak. Bunlar bize diyor ki her resmi görüşmeden sonra ‘Bu yargı işidir iade edilmesi meselesi. Yargı belli bir süre alacaktır. Sizden ‘yargıya müdahale edin’ demiyoruz. Bizim için mesele süre meselesi değil, niyet meselesidir. ABD’nin Fetullah Gülen mi, Türkiye mi ayrımını ortaya koyduğunuz zaman ‘evet Türkiye’ diye ayrımını açıkça ortaya koyması gerekir. Bu adamı ya iade edin, iade etmiyorsanız da bu adamı geçici tutuklama ile izole edin. Bekir Bey, bu gittiğinde bunun üzerinde daha fazla duracak.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Gülen’in izole edilmesini istiyoruz”

Kurtulmuş, Gülen’in örgütün dünya çapına yayılmış şebekesini yeniden bir araya getirmeye çalıştığını belirterek, örgüt üyelerine moral verip, daha sonraki işlerde yeniden kullanabilecek duruma hazır hale getirmeye çalıştığını söyledi. Şu anda Gülen’in yakın ve ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Amerikalılardan isteğimiz bunu izole etmeleridir. Uluslararası şebekesine ulaşamamasını sağlamaktır. İade edilmesi için dosyalar var. Yeterinden fazla delil sunulmuştur. Çok sayıda delil Amerikalılara verilmiştir. Tamam siz iade sürecini devam ettirin aramızda Suçluların İadesi Anlaşması’nın 10. maddesi bunu zaten zorunlu kılar. Bunu yaparken de bu adamı izole edin. Talebimiz budur.” ifadesini kullandı.

Amerika’da şu anki durumun başkanlık seçimlerine yakın olunmasından da kaynaklı olduğunu belirten Kurtulmuş, Barack Obama yönetiminin karar almakta oldukça zorlandığını, kim seçilirse seçilsin bundan sonraki tercihin ya bir terörist başı ya da 79 milyon Türk milleti olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir numaranın kim olduğuna dair devletin elinde bilgiler olup olmadığının sorulması üzerine, “Bir numara Pensilvanya’da oturan adamdır. Onun da burada görevlendirdiği birtakım adamlar olduğu aşikardır.” karşılığını verdi.

Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan atılanlara yargı yolu açılacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Bizim kamudan ayrılanlarla ilgili esas çalışmamız yapılacak itirazların değerlendirilmesidir. Sanki darbe olmamış, Türkiye böylesine büyük bir tehditle karşılaşmamış gibi ‘FETÖ mağdurları’ lafı kullanılmaya başlandı. FETÖ mağdurları yok açıkça söyleyim. FETÖ’nün mağdur etmeye çalıştığı 79 milyon insanımız var. 241 şehidimiz, 2 bin 194 gazimiz ve milyonlarca insanımız FETÖ mağdurudur. Bu süreçte biz taraftan bu örgüt Anadolu topraklarının tarih boyunca gördüğü en büyük ihanet hareketidir. Bu hareket cezasız kalmayacaktır. Kim bu örgütün yanında içinde, sağında, solunda irtibatlıysa bunun vebalini ödeyecektir. Birkaç yüz asker, polisi darbeci olarak alın geri kalanı fiilen bu işin içerisine karışmamış olanları da bu işin içerisine sokmayın. Yok öyle yağma. Bu örgüte maddi, manevi anlamda destek olmuş olan herkes bunun hesabını verecek.”

– “KHK’larla insanları yeniden görevlerine iade ederiz”

Geçtiğimiz hafta görevden uzaklaştırılan 5 bine yakın öğretmenle ilgili yapılan itirazların gözden geçirildiğini ve tekrar görevine iade edildiğini anlatan Kurtulmuş, “Bir taraftan bu darbeye karışmış olanlardan hesap soracağız diğer taraftan da hiçbir şekilde adaletsizlik yapmayacağız. Bu çerçeve içerisinde gerekirse KHK’larla insanları yeniden görevlerine iade ederiz. Adaletsizlikleri ortadan kaldırırız.” dedi.

Kurtulmuş, “Bu KHK’nın eğer çıkacaksa polis, savcı ve askerlere kapalı olacağına, onları kapsamayacağına dair detay doğru mudur?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:

“Bu çalışmalar yapılınca kamuoyuyla paylaşılır. Çünkü her birisi hassastır. Öyle bir ortamdayız ki bu anlamda hiç kimseyi bir şekilde ümitlendirmek hiç kimseyi de bir şekilde ümitsizlendirmemek durumundayız. Doğrusunu açıklıyoruz. Ne yapacaksak hiç gecikmeden bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kamuoyuyla bizim resmi olarak paylaşmadığımız hiç bir bilginin doğruluğuna vatandaşlarımız itibar etmesin.” 

KAMUPERSONELİ.NET – AA