Kamu Personelleri

Yargıtay'dan KHK'larla Kapatılan Kurumlarda Çalışanlar Hakkında Çok Önemli Karar

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL döneminde birçok KHK yayınlandı ve yayınlanmaya devam ediyor. Yargıtay Başkanlığı ise yayınlanan KHK’larla kapatılan kurumlarda çalışan personel hakkında çok önemli bir karar verdi. 

Yargıtay Başkanlığı söz konusu kurumlarda çalışan personelin çeşitli konular hakkında dava açamayacaklarını ifade etti. Bu konular, işe iade, fazla mesai ve kıdem tazminatı olarak belirtildi. 

Sabah Gazetesi yazarı Ersan Atar’ın aktardıklarına göre, Yargıtay, FETÖ ile mücadele kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kapatılan işyerlerinde çalışanların işe iade, fazla mesai ve ihbar ve kıdem tazminatı gibi davalar açamayacaklarına karar verdi. Daire, dava önceden açılmışsa da düşme kararı verilmesi gerektiğine işaret etti. Darbe girişimi öncesinde de olsa çıkarılanlarla kapatılma nedeni ile çıkarılanları yakından ilgilendiren emsal kararın veriliş süreci şöyle işledi:

‘KHK NEDENİYLE DÜŞME KARARI VER’

İstanbul Özel Nilüfer Coşkun İlkokulu’nda çalışan öğretmen 2013’te işten çıkarıldı. Haziran 2013’te de “işçilik alacaklarının tahsili” talebiyle dava açtı. Dava, darbe girişimi sonrasına kadar devam etti. İstanbul Anadolu 4’üncü İş Mahkemesi, “öğretmenin çalıştığı dönemden alacağı olmadığı” gerekçesiyle davayı reddetti. Yani yargılama sırasında davanın esasına girdi.

Özel Nilüfer Coşkun İlkokulu, dava devam ederken 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan 668 sayılı KHK ile FETÖ bağlantıları gerekçesiyle kapatıldı. Bu süreçte dosya temyiz için Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, davacı öğretmenin alacak istediği kurumun KHK ile kapatıldığını bu nedenle o kurum aleyhine alacak davası açılamayacağını belirledi. Daire yerel mahkemede, “dava şartı yokluğu nedeniyle ret kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilip öğretmenin alacağının bulunmadığı nedeniyle ret kararı verilmesinin yerinde olmadığını” kaydetti. Kararda, 675 sayılı KHK’ya göre, KHK’larla kapatılan kurum ve kuruluşlar aleyhine önceden açılan davaların da “dava veya takip şartı bulunmadığı” gerekçesiyle düşürülmesi gerektiğine işaret edildi.
EMSAL TEŞKİL EDECEK

Benzer bir karar da Yargıtay 7’nci Hukuk Dairesi’nden çıktı. Daire, 667 sayılı KHK ile kapatılan bir okulda çalışan öğretmenin işe iade davasının “dava şartı yokluğu” nedeniyle reddedilmesi gerektiğine işaret etti. Yargıtay 9 ve 7’nci Hukuk Daireleri’nin bu kararları yerel mahkemeler için örnek oluşturacak. Yerel mahkemeler KHK ile kapatılan kurumlar aleyhine açılan alacak, işe iade, fazla mesai ve kıdem tazminatı davalarını “Bu şirketler aleyhine dava açılamaz” diyerek reddedecek.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. Ise iade isteyen var sanki izni verin yeter laf kalabalığı yapiyonuz suç yok bi şey yok tüh sizin adaletinize

  2. arkadsslae bende mağdurum.van ozel istanbul hastanesi personeliyim.benimle ayni durumda olanlar beni arayabilirlermi.bilgi alis verisi icin.sifir besyuz otuz iki ucyuz on yetmis bes sifir dört

  3. Allah bildiği gibi yapsın size güvendim oyları attık başı secdeye değen bir başkanımız var dedik yapılan haksızlığa bak ne oluyorsa garibana oluyor ne iş bula biliyoruz nede haklarımızı alabiliyoruz

  4. hakkımızı gasp ediyorsunuz. eskiden eşkiya deniyordu sizlere şimdi yargıtay diyorlar