Kıdem Tazminatında Yeni Dönem: Bir Günde Çözülecek
Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor.İşçi-patron arasındaki kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin yasayı meclis onayladı.
Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor. İşçi-patron arasındaki kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin yasayı meclis onayladı.
Bununla birlikte kıdem ve ihbar tazminatı gibi konular bir gün içerisinde çözümlenebilecek.
Meclisten geçen yasayla birlikte artık işçi-patron arasındaki kıdem ve ihbar tazminatı gibi anlaşmazlıklar için mahkemeden önce arabulucuya gidilecek.
Tazminat 1 Günde Çözülecek
Arabuluculuk düzenlemesi olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Meclis'ten müjdelerle geçti. Kabul edilen bu yasaya göre kıdem ve ihbar tazminatı gibi konular bir günde çözüme kavuşabilecek.
2018’de Yürürlüğe Girecek
Kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yılbaşı itibari ile yürürlüğe girmesi bekleniyor. Meclisin onayından geçen bu yeni düzenlemeyi 15 milyon sigortalı çalışanın da bilmesi gerekiyor. Söz konusu yasa, ücret ve tazminat alacağı, işe iade gibi birçok konuda mahkemeden önce arabulucuya gitmeyi zorunlu hale getiriyor.
İş Davaları 454 Günde Sonuçlanıyor
Posta'nın haberine göre, Avukat Arabulucu Burcu Mete, iş davalarının ortalama olarak 454 günde sonuçlandığını belirtti. Avukat Mete; “Artık kıdem gibi anlaşmazlıklar 1 günde çözülecek. Maddi yetersizlik nedeniyle dava açamayanlar para ödemeden haklarını arayabilecekler. Arabuluculuk işçiye de işverene de fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.
Arabuluculuk Merkezleri Kuruldu
Avukat Arabulucu Burcu Mete, kıdem ve ihbar tazminatlarında veya ücret alacaklarında 5 yıl içinde arabulucuya başvuru yapılabilineceğini ifade etti. Burcu Mete, işe iade davalarında 1 ay içerisinde başvuru şartının olduğunu belirterek; “Adliyelerde arabuluculuk merkezleri kuruldu. İşçi, alacaklarıyla ilgili işverenin (karşı tarafın) bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk merkezine başvuru yapacak. Sistem, Adalet Bakanlığı listesindeki bir arabulucuyu otomatik atıyor. İşçi ve işveren anlaşırsa istedikleri bir ismi seçebilecekler" açıklamasını yaptı.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





