• Haberler
  • Gündem
  • Konutlarda İpotek, Haciz ve İntifa Hakkı Hakkında Merak Edilenler

Konutlarda İpotek, Haciz ve İntifa Hakkı Hakkında Merak Edilenler

Yaşam şartları zorlaştıkça, insanların parasal ihtiyaçları da artmaktadır.Bankalar ise insanların bu ihtiyaçları cevap verebilmek ve müşteri sayısını arttırmak için farklı uygulamalar yapmaktadırlar.

Yaşam şartları zorlaştıkça, insanların parasal ihtiyaçları da artmaktadır. Bankalar ise insanların bu ihtiyaçları cevap verebilmek ve müşteri sayısını arttırmak için farklı uygulamalar yapmaktadırlar.  Her banka farklı teminat seçeneği ile kredi verebilmektedir.

Konut İpoteği

Konut ipoteği, alacaklının kendini garanti altına almak için konutun tapusuna koyduğu rehindir. İpoteği koyan alacaklı kurum veya kişi olabilir. İpotek şartları bir anlaşma veya sözleşme ile belirlenir. Alacaklı olan kişi veya kurum, borçlu ile parasal anlaşmazlık yaşadığı zaman, ipotekli konutu haciz yolu ile satışa çıkartabilir. İpotek konulan konutun alacaklı tarafından satış yapılabilmesi, kurumun veya kişinin rızası ile yapılabilmektedir. İpotek sözleşmesi yaparken, alıcı ve borçlu, ipotek sözleşmesinin veya anlaşmasının şartlarını iyi bilmeli ve araştırmalıdır. Kişi üzerine ipoteklenen konutlar miras yolu ile mirasçıya geçebilmektedir.

Konut İpoteği

, en çok konut kredisilerinde karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan konut kredisinin vadesi bitene kadar yani kredi toplam borcu ödenene kadar, kredi ile alınan konut bankanın üzerine ipoteklenir. Kredi vadesi bitince, konut tapusundaki ipotek yani rehin kaldırılır.

Konutlarda Haciz

İpotek ile haciz birbiriyle bağlantılı iki kavramdır. Haciz, ipotek sahibi yani alacaklı durumda olan kişinin veya kurumun, borçlu durumundaki kurum veya kişiden ipotek ettiği konuta el koyması demektir. Hacizi uygulayan alacaklı, borçlu ile arasındaki anlaşmazlık sebebi ile haciz ettiği konutu satışa çıkararak, satış bedeli ile borcunu tahsil etmiş olur.

Konut İntifa Hakkı

Bir kişi yada bir firmaya ait taşınır veya taşınamazı kullanma ve ondan faydalanma hakkında

intifa hakkı

denilmektedir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme