Koronavirüs Varyantları Merak Ediliyor! İşte O Varyantlar ve Detayları!
Koronavirüs neredeyse 2 yıldır hayatımızı etkilemeye ve endişelendirmeye devam ederken varyantları da bitmek bilmiyor.Halk her geçen gün yeni bir varyant haberiyle karşı karşıya kalıyor.
Koronavirüs neredeyse 2 yıldır hayatımızı etkilemeye ve endişelendirmeye devam ederken varyantları da bitmek bilmiyor. Halk her geçen gün yeni bir varyant haberiyle karşı karşıya kalıyor. Koronavirüs'ten daha tehlikeli olan bir çok varyanta ilişkin detaylar merak ediliyor. İşte dünyanın dört bir yanında çıkan varyantlara ilişkin detaylar...
Koronavirüs Varyantları!
İlk kez Eylül 2020'de İngiltere'de tespit edilen "B.1.1.7", daha sonra verilen isimle "Alpha" varyantı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "endişe verici varyant" olarak tanımladığı ilk COVID-19 mutasyonu oldu.
Daha sonra, "B.1.351" adını taşıyan Beta varyantı, ilk kez Aralık 2020'de Güney Afrika'da Nelson Mandela Körfezi çevresindeki yerleşim yerinde tespit edildi.
Koronavirüs varyantlarına en son verilen isim alfabedeki 12. harf olan Mu oldu. Sıradaki harfler Nu ve Xi harfleriydi. Ancak DSÖ bu iki harfi atladı ve 15. Harf olan Omicron’u tercih etti.
DSÖ buna gerekçe olarak Nu harfinin "yeni"(new) ile çakışması ve Xi’nin ise çok sık kullanılan bir soy isim olduğunu gösterdi.
Sosyal medyada Xi harfinin atlanmasının gerçek sebebi olarak, Çin Devlet Başkanı Xi’nin (Şi Cinping) de aynı ismi taşıması gösteriliyor.
İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantı İsrail, Almanya, Belçika ve Kanada dahil birçok ülkeye yayıldı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da seyahat kısıtlamaları yeniden başlatıldı.
Halk sağlığı uzmanları, Omicron adı verilen yeni varyantın, Delta varyantından daha bulaşıcı veya ciddi hastalığa neden olma olasılığını artırabilecek çok sayıda mutasyon taşıdığını söylüyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, "Omicron varyantının daha hızlı yayıldığına dair net kanıt yok" diyor. Toplum Sağlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu çok bulaşıcı varyantın önemine dikkat çekti. Ancak öldürücülüğüyle ilgili elde net bir kanıt olmadığını da ekledi.
Prof. Dr. İlhan: "Bütün koronavirüs varyantlarına baktığınızda aşı bariz bir şekilde koruyor. Çok net bu. Ülkeler aşılamayı artırmalı, maske-mesafe-temizlik gibi halihazırdaki karantina önlemlerine özellikle kapalı alanlarda dikkat etmeli." ifadesinde bulundu.
Bakmadan Geçme





